Política 27/01/2021

PP i Ciutadans acusen Armengol de manca de credibilitat per gestionar la crisi

Els populars ofereixen a la presidenta del Govern un triple pacte per fer front a la pandèmia al marge del de reactivació

3 min
El portaveu del PP, Biel Company, es dirigeix a Francina Armengol durant la seva intervenció en el Parlament

El Partit Popular i Ciutadans han acusat Francina Armengol de manca de credibilitat per gestionar la crisi del coronavirus. La presidenta ha comparegut aquest dilluns davant del Parlament per explicar la situació de la pandèmia i de la campanya de vacunació i ha rebut les crítiques dels partits de l'oposició per l'actual situació de les Balears, la manca d'explicacions per les mesures restrictives i d'ajudes per als sectors més afectats. Ara bé, les diferències de matís entre formacions han estat grans i, mentre que Cs ha ofert el seu suport a les restriccions, el PP ha posat sobre la taula un triple pacte al marge del de reactivació, ja en funcionament, i El Pi ha carregat contra la manca de to reivindicatiu d'Armengol davant del govern espanyol.

"Està perdent credibilitat, i em preocupa assistir a un afebliment de la seva figura com a presidenta", ha dit la portaveu de Cs, Patricia Guasp, durant la seva intervenció, durant la qual ha lamentat que el Govern hagi fet "sensació absoluta d'improvisació i que el virus no està controlat". Guasp ha demanat a la presidenta que no tracti els ciutadans "com si fossin nins" i ha demanat més explicacions d'unes mesures a les quals el seu partit dona suport. "Comuniquen molt, però no expliquen res. No qüestionam les mesures perquè estan avalades per experts. Però, per què no expliquen per què es prenen les decisions?", ha demanat. "Ha generat una alarma social en el carrer que em preocupa i no ha explicat què ha fallat de la seva gestió per passar de ser una de les comunitats amb menor incidència a ser la que va tenir més casos per habitant per Nadal", ha afegit.

Guasp també ha fet referència al "menyspreu reiterat de Pedro Sánchez" i ha reclamat a la presidenta que "defensi amb valentia i fermesa les reivindicacions de les Illes". "Governen els del seu partit. Exigeixi a Sánchez un pla de rescat per als sectors damnificats i que hi arribin més vacunes", ha continuat la portaveu taronja, qui ha retret a Armengol que va prometre que s'administrarien 60.000 vacunes durant la primera fase –se n'han posat 20.267–.

Per la seva part, el portaveu del PP, Biel Company, ha criticat que "l'allau de mesures, contramesures, rectificacions i decrets s'han traduït en una desconfiança generalitzada cap a la gestió del Govern". Com ha passat en els darrers plens, Company ha fet referència a l'escàndol del Hat Bar i ha assegurat que és un dels motius principals de la pèrdua de credibilitat de la presidenta. "Vostè va perdre aquesta credibilitat i tota autoritat moral en una matinada lamentable, que en qualsevol país del nostre entorn hagués suposat la seva dimissió immediata", ha dit.

Malgrat les peticions de la presidenta perquè el PP se sumi al Pacte de reactivació, el líder popular ha ofert un triple pacte alternatiu per reactivar l'economia i l'ocupació, gestionar els fons europeus i defensar els interessos de les Balears davant del govern espanyol. "Ens jugam massa perquè acoti el cap per por a represàlies", ha continuat. La manca de transparència, d'anticipació i d'una millor comunicació de les mesures han estat altres dels objectes de crítica per part de Company, qui també ha insistit que cal immunitzar el 70% de la població abans de juny, "i no després de l'estiu, com ha dit el president Sánchez. "Vostè és responsable de fer-li entendre la importància de la vacuna per activar el turisme", ha afegit.

Company s'ha mostrat especialment molest quan Armengol l'ha acusat de poca sensibilitat amb la situació sanitària, i ha explicat que té un familiar molt proper "sedat i entubat". "Som molt sensible a la situació i de molt a prop. He plorat molt", ha dit el portaveu del PP visiblement emocionat.

El Pi reclama una pressió més gran sobre l'Estat

D'altra banda, la portaveu d'El Pi, Lina Pons, ha reclamat a la presidenta del Govern que "tregui la valenta dona que du dins" per reclamar davant Madrid que s'intensifiqui la vacunació a les comunitats turístiques quan sigui possible. "Crida massa fluix", ha continuat Pons, a més d'assenyalar que, segons els càlculs que ha fet el seu partit, bastaria vacunar "5.500 persones diàries" per arribar a juny amb garanties.

"El govern espanyol podria tenir en compte aquesta terra, podria demostrar que pintam alguna cosa alguna vegada en 40 anys", ha lamentat la diputada regionalista, a més de demanar a la presidenta si fan cas de les seves reclamacions. "Vostè diu 'reclamaré'. Li han contestat? Ens vacunaran prioritàriament quan pugui ser? Què li han dit?", ha continuat.

Per últim, la diputada de Vox, Idoia Ribas, ha assegurat que els ciutadans de les Balears viuen "una situació límit" i ha criticat que no s'hagi apujat el sou als treballadors sanitaris.

stats