Política 24/10/2021

Lluís Apesteguia guanya les primàries de MÉS al Parlament amb un 56% dels vots

Jaume Alzamora serà el cap de llista dels ecosobiranistes al Consell de Mallorca després de vèncer amb un 59% dels sufragis

3 min
Lluís Apesteguia celebra la victòria.

PalmaLluís Apesteguia, actual batle de Deià, ha guanyat les primàries de MÉS per Mallorca al Parlament. Apesteguia ha vençut amb un 56,5% dels vots (1.435 dels 2.531 emesos) i serà el cap de llista del partit a la Cambra autonòmica en els comicis de 2023. La creu de la moneda ha estat per a l'altra candidata que també aspirava a liderar la formació ecosobiranista, la batlessa d'Esporles, Maria Ramon, que ha quedat a les portes del triomf, amb el 42,8% dels sufragis (1.087 vots).

Apesteguia ha afirmat que "aquest diumenge a MÉS no ha guanyat ningú. Aquesta jornada ha guanyat tothom i tots junts farem el MÉS del futur, per al qual fa falta una nova il·lusió, i aquesta només té sentit si es vol construir un país amb futur". El batle de Deià ha afegit que "els resultats són una demostració de la força i cohesió interna de MÉS, però també un missatge cap a fora, cap a totes aquelles persones que ens miren i que esperen de nosaltres solucions per als seus problemes diaris".

El guanyador de les primàries al Parlament ha posat el focus del seu missatge en la importància de les bases i ha obert la porta a no entrar en un hipotètic govern que no apliqui "les polítiques de MÉS". La seva candidatura, encapçalada pel lema 'Una nova il·lusió', aspira a unir "una proposta valenta i innovadora que defensi una majoria social que permeti a la formació fer els canvis que la societat de les Illes necessita".

Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma

Per altra banda, el conseller insular de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local de Mallorca i exbatle d'Artà, Jaume Alzamora, liderarà la llista de MÉS al Consell de Mallorca. Alzamora ha guanyat les primàries amb un 59,1% dels vots (1.466) i ha superat l'altra aspirant, l'actual vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística de la institució insular, Bel Busquets, que ha obtingut un 39,7% dels sufragis (986 vots).

Jaume Alzamora liderarà la llista de MÉS al Consell de Mallorca.

"MÉS és un partit insularista i municipalista i això cal concretar-ho reforçant el poder de la institució insular, amb totes les polítiques que li corresponen, tant en matèria de territori com d'infraestructures", ha destacat Alzamora. El cap de llista a la institució insular es proposa "fer del Consell la principal institució de govern de Mallorca". Per això, i amb el lema 'Nous lideratges', vol aconseguir transferir competències que encara no gestiona, previstes en l'Estatut d'Autonomia, com el transport, l'agricultura, la ramaderia i la pesca.

De la mateixa manera, aquest diumenge MÉS també ha celebrat les seves primàries a l'Ajuntament de Palma, tot i que només s'ha registrat una candidatura conjunta al Consistori. Així, Neus Truyol i Miquel Àngel Contreras encapçalaran la llista de MÉS-Estimam Palma a Cort el 2023. La candidatura de l'actual portaveu municipal i regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat i del coordinador municipal de l'àrea de Cultura i coordinador general de MÉS-Estimam Palma ha rebut el suport del 80% dels vots de militants i simpatitzants de la formació ecosobiranista.

Un total de les 546 de les persones inscrites per votar han participat en les primàries a caps de llista de la candidatura de MÉS-Estimam Palma a l'Ajuntament. El 43,46%, una dada molt similar a les anteriors primàries celebrades el 2018. 432 dels vots han estat favorables a la candidatura de Neus Truyol i Miquel Àngel Contreras, 32 en contra, 80 abstencions i dos vots en blanc. Del total de vots emesos, el 44% han estat presencials al col·legi electoral de Can Alcover i el 56% s'han fet mitjançant vot telemàtic.

Neus Truyol i Miquel Àngel Contreras encapçalaran la llista de MÉS-Estimam Palma.

Les votacions per escollir els caps de llista de MÉS per Mallorca per a les eleccions de 2023 han quedat obertes aquest diumenge a les 10.30 h. A les 19 h s'ha tancat el procés de participació, que ha arribat al 58%. El partit ha informat que un total de 2.541 electors han decidit els representants que lideraran les candidatures de la formació ecosobiranista.

Noguera felicita els candidats

El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha felicitat els candidats que s'han presentat a les primàries del partit, als qui ha qualificat d'"exemple" per "un procés molt digne i elegant entre companys". Noguera ha demanat "consens" després de conèixer-se els resultats i ha assegurat que un procés de primàries "és sempre complex". 

Respecte al futur Congrés, el coordinador de MÉS ha considerat que el partit "ha de sortir reforçat, unit, amb consens i plantejaments ambiciosos". En aquest sentit, ha apuntat que "la formació trasllada el seu suport total als candidats triats i es posa a la disposició de les agrupacions per millorar els resultats de 2019".

stats