GOB
Política 22/02/2024

El moviment ecologista entoma el "repte" d'esperonar el carrer

L'organització crida la ciutadania a posar els "debats" sobre territori damunt la taula

2 min
El mosaic humà que s'ha fet aquest dissabte a Palma per reclamar la creació d'una llei de "justícia intergeneracional".

PalmaEl descontentament d'una part de la ciutadania contra les conseqüències de la massificació turística al territori s'ha anat manifestant en els darrers anys de manera constant però sense grans mobilitzacions. Ja fa més de 15 anys de la manifestació que amb el lema 'Salvem Mallorca' va aglutinar més de 50.000 persones (segons la premsa del moment) en defensa del medi ambient, la més gran que es recorda. "Els darrers anys hi ha hagut una sensació generalitzada de la paralització de les mobilitzacions socials en tots els àmbits, no només pel que fa a l'ecologisme", ha assegurat aquest dijous en roda de premsa Teresa Cuennet, membre de l'executiva del GOB. L'organització s'ha posat com a "repte" recuperar aquest moviment al carrer, ha assegurat.

La roda de premsa que el grup ecologista ha organitzat aquest dijous és una primera passa per mobilitzar la societat civil, explicaven des de l'organització. L'anunci del Govern de liberalitzar l'administració a costa de modificar la Comissió Balear de Medi Ambient (l'òrgan que fa les avaluacions d'impacte ambiental dels projectes) i la Llei d'iniciativa popular per a les generacions futures ha fet saltar les alarmes a l'organització, que recentment ha renovat la seva executiva. El GOB ha advertit que recorrerà a Europa si es vulnera la normativa mediambiental i ha demanat una reunió amb la presidenta, Marga Prohens, per tractar la problemàtica. "Necessitam la ciutadania, la mobilització, que es reclamin els debats", ha remarcat la portaveu de l'organització, Margalida Ramis: "Necessitam establir una interlocució forta i que la societat ho entengui, ens acompanyi i sigui part de les nostres reivindicacions".

La pandèmia "va fer mal" als moviments socials, ha insistit Cuennet. "Quan hi ha un govern més progressista, les mobilitzacions es tranquil·litzen, cosa que com a societat no hauria de passar", ha afegit: "Quan torna la dreta, amb una governança més destructiva pel territori i els serveis socials, es torna a reactivar una mica". En aquest sentit, ha remarcat que l'organització té "la sensació que la societat mallorquina té ganes de sortir als carrers": "Falta organització i un poc d'empenta".

Model territorial

Durant la primera dècada dels anys 2000 hi va haver dues grans mobilitzacions a Mallorca. La més multitudinària, el 2007 amb el lema 'Salvem Mallorca', va anar precedida d'una altra concentració històrica el 2004, quan desenes de milers de persones es varen concentrar amb el lema 'Qui estima Mallorca no la destrueix'. Varen ser la màxima expressió d'un moviment ecologista que va arrencar als anys 70 i va anar creixent a partir de mobilitzacions en defensa d'indrets específics com el Trenc, la Dragonera o Cabrera com a Parc Nacional. Entre 2003 i 2007, amb Jaume Matas (PP) al Govern, el descontentament ciutadà contra el creixement urbanístic sense límits s'intensificà i el moviment ecologista s'organitzà en grans campanyes. Després d'aquest període s'han tornat a fer manifestacions contra la massificació turística: el 2017, unes 3.000 persones es varen concentrar amb el lema 'Fins aquí hem arribat', i el 2021 centenars de persones es varen manifestar contra l'ampliació de l'aeroport de Palma. El 2022, més de 2.000 persones varen fer un mosaic humà per reclamar la llei de "justícia intergeneracional" (que es va aprovar el 2023, encara no s'ha implementat i que el PP vol modificar). Però no s'ha tornat a arribar a aquelles xifres històriques.

stats