Llei de simplificació administrativa
Política 22/02/2024

El GOB avisa el Govern que recorrerà a Europa si vulnera la normativa mediambiental

"No podem permetre que la Comissió Balear de Medi Ambient es posi en el punt de mira", adverteixen els ecologistes

2 min
La junta directiva del GOB, aquest dijous

PalmaAdvertiment del GOB al Govern, a qui acusa d'impulsar una "onada desreguladora" en matèria de normativa mediambiental. Després que associacions de constructors i promotors hagin carregat contra la Comissió Balear de Medi Ambient, el grup ecologista ha anunciat que demanarà una reunió amb la presidenta, Marga Prohens, i recorrerà a instàncies europees si s'incompleix la normativa comunitària i es boten els controls mediambientals. "Si fa falta farem una denúncia a la Comissió Europea", ha dit la presidenta de l'entitat, Margalida Ramis: "Hi ha directives europees en matèria de garanties i d'avaluació de l'impacte ambiental de projectes, plans i programes, i són qüestions que s'han de posar damunt la taula".

El GOB ha expressat preocupació per la llei i el decret de simplificació administrativa que prepara l'Executiu, que pot ser una porta d'entrada a eliminar controls en qüestions com la construcció: "És una pèrdua de garanties ambientals". També ha censurat la intenció de Prohens d'externalitzar les llicències d'obres. "No ens quedarem de mans plegades", ha advertit Ramis, que també ha criticat el decret llei d'habitatge, perquè considera que elimina competències i capacitat de decisió dels ajuntaments. "Sabem que les promotores immobiliàries i el sector de la construcció han fet molta pressió als governs anteriors, i ara a l'actual, perquè hi hagi barra lliure davant nous processos de construcció, inversió i especulació immobiliària", ha lamentat la portaveu de l'organització: "Tenen la propietat privada com un bé sagrat, i parlen de la llibertat d'exercir els drets d'inversió". En el mateix sentit, ha criticat que la legislatura de José Ramón Bauzá (PP) ja es va caracteritzar per la "famosa frase del conseller Carlos Delgado que aquí s'havien de fer les coses 'sense complexos'".

En el mateix sentit, ha carregat contra les crítiques tant del Govern com d'associacions de promotors i constructors a l'actuació de la Comissió Balear de Medi Ambient, a qui han acusat de discrecionalitat i d'emetre informes segons qüestions ideològiques. "Això és apuntar directament a funcionaris d'actuar de manera tendenciosa", ha criticat Ramis, que ha recordat que el GOB forma part del subcomitè d'impacte ambiental: "Hi ha tècnics que treballen de manera molt professional; no es fa urbanisme, es fa avaluació d'impacte ambiental". El GOB, de fet, considera que la tasca de l'òrgan depenent del Govern actualment "es queda curta" davant la situació de "crisi climàtica, els pagesos revoltats, el sòl rústic amenaçat per activitats que no li són pròpies i la situació de presequera". "No podem permetre que la Comissió Balear de Medi Ambient es posi en el punt de mira", ha remarcat. D'altra banda, ha rebutjat la pretensió dels constructors i promotors de tenir un seient a l'organisme: "No tindria cap sentit acceptar ingerències".

stats