PRECAMPANYA
Política 17/11/2018

La mobilitat i el REB seran clau en un 2019 que ja té protagonistes

Gairebé tots els partits ja saben el nom dels candidats per a les properes eleccions al Parlament

Jaume Ribas
4 min
Les forces polítiques han elegit més o menys formalment els candidats i només Podem encara presenta alguns dubtes.

PalmaLes eleccions autonòmiques, insulars i locals del maig del 2019 són cada vegada més a prop. Quan falta menys de mig any per als comicis, alguns dels temes de l’agenda política d’aquest final de legislatura es comencen a perfilar com a decisius en la disputa elec toral que està per arribar. Una de les qüestions que segur que serà essencial és el pacte i l’entrada en vigor del Règim Especial per a les Balears, el famós REB sobre el qual han parlat Francina Armengol i Pedro Sánchez aquesta setmana. Una altra qüestió que podria determinar la disputa política durant el període de precampanya i campanya és la mobilitat. Durant aquest mandat hem sentit parlar sovint de la densitat de trànsit i el col·lapse a l’entrada de Palma, el transport públic i la polèmica autopista Llucmajor-Campos.

La majoria de partits ja trien oficialment els candidats i preparen les llistes electorals. La setmana passada, els socialistes confirmaren oficialment la candidatura de la presidenta Francina Armengol i MÉS acabava de triar en primàries les persones que acompanyaran Miquel Ensenyat, el candidat ecosobiranista a la presidència. Així mateix, la setmana que ve es duran a terme les primàries de Podem, en què l’actual diputat Juan Pedro Yllanes és l’únic aspirant a ser el candidat morat a ocupar el Consolat de Mar.

A la part dreta de l’hemicicle, el PP ja ha elegit cap de campanya, Tià Sagreras, i només li queda confirmar el lideratge del president de la formació, Biel Company. Segons apunten membres del partit conservador, el PP confirmaria els caps de cartell al Parlament, als consells i a Cort a principi del 2019, abans de la convenció estatal que hi ha de donar el vistiplau. Per altra banda, El Pi té previst ratificar la candidatura del president actual i cap de llista el 2015, Jaume Font, mentre que Ciutadans emprendrà un procés de primàries a final de desembre o a principi de gener. Qui ocuparà el número 1 a les paperetes de la formació taronja és, tal vegada, la incògnita més gran a hores d’ara: és probable que Xavier Pericay hi repeteixi, però no se’n poden descartar altres noms, com el de l’exsocialista Joan Mesquida.

Més tren... i una nova autopista

Els partits de l’oposició han atacat el Govern amb qüestions relacionades amb la mobilitat durant tota la legislatura. Tot i que el Pacte ha acabat l’electrificació del tren fins a sa Pobla i està a punt d’inaugurar el tram fins a Manacor, la xarxa ferroviària ha patit saturacions i avaries que han valgut importants crítiques al conseller socialista Marc Pons, responsable de Territori i Mobilitat. Malgrat tot, els partits que formen el Govern actual podran exhibir en campanya les obres d’electrificació i les dades d’augment de passatgers, que Pons xifra en dos milions.

Per contra, l’esquerra també haurà de gestionar les crítiques del moviment ecologista, que ha convertit l’autopista Llucmajor-Campos en el seu principal camp de batalla i que prepara mobilitzacions que podrien afectar la fidelitat dels votants progressistes en el darrer tram de la legislatura.

Un altre aspecte conflictiu ha estat la saturació a les carreteres, especialment als accessos a Palma. El PP, El Pi i Ciutadans han fet servir aquest tema per atacar tant el Govern com el Consell de Mallorca, que té la competència en carreteres.

El REB: una qüestió de temps

A poc a poc, el REB s’ha convertit en el debat central de la legislatura. L’Executiu de Francina Armengol l’ha fixat com un dels grans objectius d’aquests quatre anys. La consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, va iniciar les negociacions amb l’exministre Montoro i les ha mantingudes amb l’actual responsable estatal d’Hisenda, l’andalusa María Jesús Montoro, que es mostra reàcia a acceptar la proposta balear.

El gabinet de Francina Armengol es va comprometre, en un primer moment, a tenir el REB aprovat al Congrés dia 1 de gener del 2019. Tal com estan les coses, ja està clar que no serà possible arribar a aquesta data, cosa que dona marge per a la crítica a l’oposició. Segurament preveient aquestes crítiques, Armengol es va comprometre en el darrer debat de política general a tancar l’acord amb l’executiu espanyol aquest mes de novembre. La presidenta va anunciar avanços després de la reunió amb Sánchez d’aquest dimecres, però a menys de dues setmanes per acabar el mes, Armengol es troba a punt d’incomplir per segona vegada els terminis que ella mateixa fixa.

L’arribada de recursos de l’Administració de l’Estat, tant en forma de REB com també els Pressupostos Generals de l’Estat i a través d’una hipotètica reforma del sistema de finançament, seran clau. Les forces d’àmbit no estatal, MÉS i El Pi, es troben especialment còmodes en aquesta reivindicació i hi insistiran. Tanmateix, la qüestió del REB s’ha convertit en “un tema d’Estat”, com li agrada repetir a Armengol, i ha generat consens entre totes les forces. Precisament per això, un altre incompliment del Pacte suposaria una pedra a la sabata a l’hora de demanar el vot el 2019.

Si, com ja insinuen algunes declaracions, el Congrés aprova l’entrada en vigor del REB abans que acabi la legislatura, el Pacte i, sobretot, el Partit Socialista es podran apuntar una victòria important que, de retruc, valdria per minimitzar l’impacte que no s’acabàs reformant el sistema de finançament autonòmic i que les Balears tornin a estar a la coa d’inversions en els PGE.

stats