Debat de política general
Política 04/10/2022

Les reaccions a les mesures d'Armengol: del discurs "més d'esquerres en set anys" a "la campanya electoral més cara"

L'esquerra aplaudeix el paquet d'accions anunciat per la presidenta del Govern, mentre la dreta l'acusa "d'electoralisme"

3 min
El portaveu parlamentari de Més per Menorca, Josep Castells

Palma"És el discurs més d'esquerres en set anys". Així ha resumit el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, el paquet de mesures anunciat aquest dimarts per la presidenta del Govern, Francina Armengol, que mobilitzarà 200 milions d'euros per fer front a la pujada preus, i està dirigit a les rendes mitjanes i baixes. "Ha tingut un to inequívoc, sense fissures, d'esquerres, i no podem fer més que aplaudir i ens congratula la tasca d'oposició a l'esquerra", ha apuntat Castells. Així i tot, per als ecosobiranistes menorquins hi ha hagut temes que "no s'han tocat bé", principalment la diversificació econòmica i la connectivitat aèria.

Per la seva banda, des de MÉS per Mallorca, el portaveu parlamentari, Josep Ferrà, ha definit el discurs com a "molt complet", que dibuixa "un cinquè possible Pacte de Progrés". Ferrà ha fet valer el pes dels ecosobiranistes en el Govern, a través dels seus consellers Fina Santiago –les mesures de l'escut social– o Miquel Mir –les inversions en el cicle de l'aigua. Entre els aspectes que han "trobat a faltar" hi ha la inversió en la política lingüística i les relacions entre les Balears i l'Estat.

El coordinador del partit, Lluís Apesteguia, ha destacat "la solidesa davant la demagògia dels que tenen mesures per a uns pocs". Ha centrat la seva intervenció en dues accions anunciades per Armengol: la recuperació, "a la fi", del projecte del tren de Llevant, i el seguiment de les polítiques de decreixement turístic, amb els deu milions d'euros destinats a comprar establiments hotelers obsolets per eliminar-ne les places.

Des d'Unides Podem, l'altre soci minoritari del Govern, el portaveu parlamentari i secretari d'organització del partit, Alejandro López, ha subratllat el "discurs de present i futur" d'Armengol, "en la línia que defensa Podem". "Marca un camí i l'objectiu de per què som al Govern: sempre s'aplicaran ajudes per a les famílies i treballadors", ha assenyalat.

Finalment, la portaveu del PSIB, Pilar Costa, ha qualificat la intervenció de la presidenta del Govern "d'extraordinària, en majúscules, de present i futur". "Es mantenen impostos als qui poden pagar-los, per mantenir a llarg termini l'estat del benestar", ha indicat.

La dreta acusa Armengol "d'electoralista"

Dues crítiques han destacat els partits de dreta i centredreta –Vox no ha fet cap intervenció. D'una banda, han acusat Armengol "d'electoralisme", atès que ha anunciat aquest paquet de mesures a vuit mesos de les eleccions, i també han criticat "la filosofia d'una economia subvencionada". "Falta una aposta pels emprenedors", ha lamentat el portaveu d'El Pi, Josep Melià. "Molts d'anuncis, però poques realitats", ha afegit. Melià ha fet incís en el fet que, després de set anys i mig d'Armengol al capdavant del Govern, "és molt més car accedir a l'habitatge" o "no s'ha construït cap metre de xarxa ferroviària". "Moltes mancances, massa subvencions i poca aposta per l'economia activa i de generació de riquesa", ha conclòs.

Per la seva banda, el portaveu del PP, Antoni Costa, ha afirmat que "s'ha anunciat la campanya electoral més cara de la història". "Armengol ha anunciat que farà en vuit mesos tot el que no ha fet en vuit anys", ha expressat. La portaveu socialista ha replicat que la situació d'inflació "fa que sigui ara el moment de prendre decisions". A més, Costa ha lamentat que Armengol "no entén que la millor manera d'ajudar les famílies i empreses és abaixar els impostos, els sous dels ciutadans han d'estar a les butxaques de la gent". El PP centrarà el seu discurs de demà a fer un balanç de legislatura d'aquests vuit anys. "S'escuren les butxaques de la ciutadania, especialment de les rendes mitjanes, per comprar el vot per a les eleccions", ha declarat Costa.

La coordinadora autonòmica de Ciutadans, Patricia Guasp, s'ha situat en la mateixa línia que el PP: "A vegades semblava un discurs d'investidura, i en altres moments un acte electoral". Guasp ha afirmat que s'ha sentit "decebuda" amb el pla de xoc, perquè "si aquestes mesures es podien fer al març, per què ha esperat a avui per fer un discurs triomfal després de venir Sánchez ahir, a vuit mesos de les eleccions".

stats