Economia
Política 04/10/2022

Armengol anuncia un pla de xoc de 200 milions d'euros per fer front a la pujada de preus

El paquet de mesures inclou 25 accions destinades a les rendes mitjanes i baixes, entre les quals destaquen l'inici de les obres del tren de Llevant i un complement econòmic per als mesos de temporada baixa que mobilitzarà 54 milions d'euros

4 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dimarts

PalmaDies d'anuncis a les Balears. Si aquest dilluns el president del govern, Pedro Sánchez, donava a conèixer el desbloqueig del règim fiscal, amb dos avantatges tributaris per a les empreses de les Illes, aquest dimarts la cap de l'Executiu balear, Francina Armengol, ha anunciat en el Debat de Política General un pla de xoc per fer front als efectes de la inflació.

En total, seran 25 accions que mobilitzaran un total de 200 milions d'euros. El paquet de mesures va destinat a les rendes mitjanes i baixes, el 80% de la població. Concretament, a les famílies que ingressin conjuntament menys de 52.800 euros, i a qui de manera individual tingui uns ingressos menors de 33.000 euros. Les ajudes no tributaran en la pròxima declaració de la renda.

Un 25% del pla de xoc, uns 54 milions d'euros, es destinarà a un complement econòmic per a les persones desocupades en els mesos d'hivern. Es calcula que arribarà a unes 140.000 persones que pateixen l'estacionalització del model econòmic en l'estiu. Així, serà un complement de fins a 600 euros, "molt més que els entre 12 i 50 euros que rebrien si s'aplicassin les baixades d'IRPF que alguns vesteixen de solució màgica".

Amb relació a aquest complement, l'ajuda serà de 200 euros per cada mes de temporada baixa, per als que no hagin aconseguit el temps mínim de cotització i no puguin accedir a una prestació, i de 100 euros per als que tinguin una pensió contributiva. A més, al llarg del primer trimestre del 2023, es pujarà un 15% la Renda Social Garantida (Resoga).

"No podem permetre que els preus devorin l'esforç fet pels ciutadans i ciutadanes en aquests dos anys i mig de pandèmia", ha afirmat Armengol. La presidenta del Govern ha agraït les aportacions fetes per tots els agents socials i econòmics, a més dels partits polítics, però obviant el PP, principal partit de l'oposició, i Vox.

En termes educatius, després d'establir la gratuïtat en l'etapa 2-3 anys, Armengol ha anunciat que es reduiran els costos de l'etapa 0-2 anys. A més, es donaran 200 euros per alumne per mitigar la pujada dels preus, de manera que es distribuiran cinc milions d'euros per a 25.000 famílies.

En el cas dels universitaris, es retornaran al complet les matrícules de graus i màsters als que tinguin unes rendes de mneys de 52.800 euros conjuntament o 33.000 euros de manera individual. Per a les segones matrícules, es durà a terme una bonificació del 50%, a més d'una desgravació de fins a 1.760 euros per als universitaris –sobretot els menorquins, eivissencs i formenterencs– que han d'estudiar en una altra illa. Aquesta ajuda per al desplaçament interinsular també estarà en la Formació Professional, amb una nova beca de fins a 2.000 euros anuals "que ha vingut per quedar-se". Armengol també ha destacat que el proper curs s'iniciarà el grau de Ciències de la Mar, i s'iniciarà la construcció d'un nou edifici de Ciències.

L'accés a l'habitatge

L'habitatge és un dels grans cavalls de batalla del Govern, ja que la ciutadania balear és de les que té més dificultats per accedir-hi. Fa uns dies els ministeris de Defensa i Agenda Urbana firmaven el conveni de traspàs de Son Busquets per dedicar-lo a habitatges de lloguer social. Armengol ha explicat que s'actualitzaran els preus dels habitatges privats de protecció oficial, cosa que possibilitarà que 14.000 habitatges s'executin.

Tren de Llevant i estendre la gratuïtat

Dos grans anuncis per a la mobilitat balear, i especialment la mallorquina. En els pròxims pressupostos autonòmics es destinaran 30 milions d'euros per impulsar la construcció del tren de Llevant, cosa que permetrà iniciar el tram urbà de Manacor, però que s'ampliarà als 120 milions d'euros fins al 2025. Aquest dilluns, Sánchez també va anunciar que es destinaran 20 milions per al tramvia de Palma. Aquest mes el Govern presentarà el traçat, i només el tram de la plaça d'Espanya a l'aeroport costarà 185 milions de l'Estat.

A més, Armengol ha explicat que els 45.000 matriculats en qualsevol nivell educatiu viatjaran gratuïtament amb la targeta intermodal, i el Govern estendrà a partir de l'1 de gener les subvencions actuals: gratuïtat en el tren i metro i descomptes en el transport per carretera de Mallorca, d'on té les competències. S'ha de tenir en compte, però, que a partir dels deu euros mensuals en el bus interurbà, els següents viatges també seran gratuïts.

Mesures fiscals

La presidenta del Govern ha carregat contra els partits de la dreta, acusant-los de "populisme fiscal" per les peticions de deflactar l'IRPF. S'ha de destacar que Armengol ha rebutjat aquests dies grans rebaixes tributàries, al contrari d'altres presidents socialistes com Ximo Puig o Javier Lambán. En aquest sentit, La cap de l'Executiu ha anunciat també "el paquet de desgravacions fiscals més gran aplicat mai a les Balears".

"Si fins ara moltes desgravacions només les podien demanar famílies amb ingressos de menys de 25.000 euros en la declaració conjunta, ara la podran aplicar les que en declaren 52.800 euros en la conjunta o 33.000 en declaració individual", ha destacat. Així, hi haurà bonificacions de 660 euros per a escoletes i conciliació o 220 euros per llibres de text, entre d'altres.

"Per això serveixen els impostos que, amb el seu esforç, paguen els ciutadans d'aquestes illes. Per cert, també els que aporten les fortunes de més de 700.000 euros, que poden estar segurs que continuaran pagant l'impost de patrimoni", ha subratllat. Armengol ha al·ludit a l'economista i premi Nobel Esther Duflo: "En el debat d'impostos no es tracta d'apujar més o menys la fiscalitat als menys rics, es tracta que la tributació sigui socialment justa". "El que no farem és anteposar els beneficis de l'1% a les vides del 99%", ha indicat.

El decreixement turístic

"La nova Llei turística planteja una fórmula de futur que determina que han de desaparèixer dues places per fer-ne una de nova. Això marca un ritme gradual de reducció de volum, que és compatible amb l'augment de qualitat", ha assenyalat Armengol. La presidenta del Govern ha anunciat, en aquest sentit, que destinaran 10 milions d'euros a comprar establiments turístics de baixa qualitat o locals de turisme d'excessos, que suposarà eliminar-ne les places i l'oferta.

Inversions en el cicle de l'aigua

D'altra banda, la presidenta ha fet referència als efectes del canvi climàtic a les Balears, entre els quals hi ha les sequeres. Per això, Armengol ha assegurat que el Govern continuarà amb les inversions en el cicle de l'aigua i que posarà en marxa un nou pla contra les fuites i projectes perquè el camp i el sector dels serveis facin servir aigües depurades. "No podem permetre perdre més del 60% de l'aigua de la xarxa, com passa en algun municipi", ha manifestat, i ha apuntat que el projecte per dur aigua potable a Manacor es licitarà "el primer trimestre de 2023" i "entrarà en funcionament el 2025".

stats