Dia de la Constitució
Política 06/12/2022

MÉS tramita una PNL per iniciar un nou procés constituent i dona per exhaurit el marc del 78

El partit ecosobiranista vol engegar un nou pacte polític que blindi l'autogovern de les Illes

ARA Balears
2 min
A la dreta, Lluís Apesteguia, acompanyat (a l'esquerra), Joan Mas Collet.

PalmaEl coordinador general de MÉS per Mallorca i candidat a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia, ha presentat aquest dimecres una Proposició No de Llei (PNL) que la formació ecosobiranista ha registrat al Parlament de les Illes Balears. El text "insta el Parlament a constatar que l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears de 2007 ha acabat el seu cicle" i "dona per exhaurit el marc del 78", segons ha afirmat el partit en un comunicat.

En aquest sentit, MÉS per Mallorca aposta per "iniciar la negociació d'un nou pacte polític entre la ciutadania del país i el Regne d'Espanya que blindi l'autogovern, els drets, les llibertats i els interessos de les Illes Balears i les Pitiüses". Tot això, "a partir de l'actualització de la sobirania il·legítimament derogada".

Així, Lluís Apesteguia ha apuntat que "volem aprofundir en la democràcia i l'autogovern, perquè les dues coses signifiquen unes millors condicions de vida per a la ciutadania". El coordinador del partit ha insistit que "no pot ser que la Constitució sigui una cotilla a l'hora d'emprendre mesures a favor de l'habitatge o el foment de l'economia local, i no pot ser que l'Estat incompleixi sistemàticament l'Estatut i boicotegi les polítiques de decreixement que duim a terme les institucions pròpies de les Illes Balears".

Per la seva banda, el diputat Joan Mas Collet, que ha acompanyat Apesteguia, ha assenyalat que "és imprescindible iniciar un nou procés constituent, tant de l'Estatut d'Autonomia com de la Constitució espanyola". Segons el diputat, "el model actual està caducat. Avui dia, només la població major de 62 anys va poder votar-la".

Il·legitimitat dels Decrets de Nova Planta

D'altra banda, la PNL presentada també insta el Parlament de les Illes Balears a considerar il·legítima l'aprovació dels Decrets de Nova Planta. Aquests es consideren "fruit de la invasió d'un territori sobirà per part d'un regne estranger, així com l'ocupació militar posterior i la imposició en aquesta terra de la política, administració, legislació i cultura de Castella", ha informat la formació.

A més, la iniciativa de MÉS per Mallorca insta el Parlament "a constatar que els períodes democràtics viscuts a Espanya han estat condicionats per aquestes ocupacions i imposicions". Per això, "consideren que el govern espanyol ha de promoure un nou procés constituent que suposi un pacte entre ciutadans lliures i entre pobles lliures".

stats