Aniversari
Política 06/12/2022

Armengol destaca la necessària “reforma” de la Constitució, malgrat la seva "modernitat"

El palau de l'Almudaina ha acollit aquest dimarts un acte pel 44è aniversari de la carta magna

3 min
Armengol, durant el seu discurs aquest dimarts.

Palma“Un text ple de modernitat i actualitat, al qual encara queda molta vida i recorregut. I al qual hem de donar un projecte de reforma de tot el que es pot millorar des de la perspectiva de dècades d’aplicació”. Així s’ha referit la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, a la Constitució, en un acte celebrat al palau de l’Almudaina pel 44è aniversari de la carta magna aquest dimarts.

L’encarregada d’encetar l’acte ha estat la delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo. A continuació un grup de joves estudiants del Conservatori de Música i Dansa de Palma han llegit diversos fragments de la Constitució i han interpretat algunes peces per acompanyar. 

Amb motiu del protagonisme dels joves en l'acte d'enguany, Amengol ha posat l'accent en aquesta generació, que "no van viure els primers passos" de la democràcia, però que sí que s'ha vist afectada per "una crisi immobiliària que va durar un decenni i una pandèmia que ens ha marcat a tots". Per això, ha insistit, "No ens podem permetre que es desconnectin de la nostra societat de drets o això els faci desconfiar de la democràcia".

Els docents, molt presents al discurs

En relació amb els joves també, la presidenta ha incidit durant tot el seu discurs en el paper dels docents, en plural femení en algunes ocasions: "les professores". "Gràcies als docents, que ho transmeten tot", ha dit en aquest sentit. Justament ara, que encara està viva la polèmica de La Salle per les amenaces que va rebre una professora del centre. Més tard, ha subratllat el paper "dels professors, els sanitaris i les forces i cossos de seguretat, que ho donen tot per garantir-nos la millor de les vides".

Per altra banda, Armengol ha rebutjat quedar només "en un patriotisme de símbols", i ha apostat pel "patriotisme constitucional, el dels drets i les llibertats". "La Constitució ens diu que discrepem, que debatem i que, finalment, acordem sempre per servir la ciutadania", ha mantingut. En aquest sentit, ha afirmat que "som el poble que respecta cada persona, cada manera de ser i de viure, i que s'uneix cada vegada que algun assenyala o ataca des de la injustícia i la violència a qui considera diferent".

Així mateix, ha fet un repàs d'alguns dels temes de més actualitat, com ara un dels "incompliments" de la Carta Magna: "el més clar de tots és la separació de poders i la renovació de les institucions, un mandat constitucional que està bloquejat des de fa quatre anys". "Aquest bloqueig partidista és un error que contribueix a la deslegitimació de les institucions", ha lamentat. Davant això, ha fet una crida a "totes les forces polítiques a la responsabilitat".

Migracions i violència masclista

Per la seva banda, Aina Calvo ha mantingut que "no ens podem permetre l'insult i l'amenaça" i ha apostat per defensar "l'activisme de la tolerància i l'escolta". Segons la delegada del govern espanyol a les Balears, la Constitució és la "garantia que tots tenim cabuda en la societat". I que és "l'emblema dels qui volem viure en pau". Així, ha apel·lat a "militar en favor de la convivència" davant situacions de "terror i injustícia".

Tant Armengol com Calvo han destacat la figura d'Aurora Picornell, com a referent "pel seu compromís social i lluita pacífica contra la injustícia i la desigualtat". "No permetem que ningú no ens faci callar la història", ha dit la delegada del govern espanyol, qui també s'ha detingut a denunciar tant la guerra d'Ucraïna com la dels territoris més allunyats. També ha lamentat que "la gana i la penúria convidin a la fugida desesperada a milers de persones a jugar-se la vida a la Mediterrània". Arran d'això, ha defensat la migració "ordenada, regular i segura".

Finalment, ambdues dirigents han inclòs en els seus discursos "el terrorisme masclista". Calvo ha proclamat que cal "desterrar de la societat" els crims de violència masclista. Per acabar, la delegada també ha animat a "avançar cap a un país que no doni l'esquena a les persones, que generi treball estable, que aposti per l'activitat econòmica compatible amb la preservació del paisatge i que integri totes les diversitats".

stats