Política 11/05/2022

Més per Menorca acorda amb el Govern que l'illa quedi exclosa del canvi d'ús pactat amb El Pi

Els menorquinistes consideren que la mesura està pensada per "salvar els beneficis dels hotelers i propietaris de terrenys"

2 min
Josep Castells repetirà a la llista al Parlament.

PalmaDesprés de l'escenificació aquest dimarts en el Parlament de l'acord entre els partits del Govern, El Pi i la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) sobre dues grans esmenes regionalistes –el canvi d'ús i la proporcionalitat en la reducció de places quan es modernitzi l'establiment–, Més per Menorca ha anunciat que l'illa quedarà exclosa del canvi d'ús d'edificis obsolets per transformar-se en habitatges, edificis administratius o edificis sociosanitaris. Els ecosobiranistes van pactar la seva absència amb l'Executiu des d'un inici. "Dona resposta a una problemàtica mallorquina, no de Menorca", ha explicat a l'ARA Balears el portaveu de la formació, Josep Castells.

De fet, segons ha detallat el partit en una nota de premsa, "fer un canvi d'ús sense control podria conduir-nos a la situació de Mallorca, on hi ha zones turístiques amb població consolidada tot l'any". Així, Més per Menorca no ha participat des del principi en la negociació que ha fet el Govern amb El Pi i els hotelers, acordant que, com a màxim, el canvi d'ús es faci en nuclis urbans ja consolidats. Segons Castells, la formació "ha lluitat per situar l'illa fora d'aquest acord, perquè corríem el risc de crear guetos d'habitatges en zones turístiques, que no tenen la dotació dels serveis públics bàsics necessaris per viure-hi amb dignitat". El portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha explicat a aquest diari que en l'inici de les negociacions es va pactar que el Consell de Menorca podria decidir quedar al marge del canvi d'ús, com ha fet finalment.

El portaveu ecosobiranista creu que "tots els partits d'esquerra" a Menorca –MÉS, Unides Podem i el PSIB– estan d'acord amb el que marca el Pla Territorial Insular (PTI). "Hem de mantenir disgregats els nuclis urbans de les zones turístiques". D'altra banda, afirma que amb el canvi d'ús "es pot crear algun habitatge", però serà útil "perquè un negoci que ja ha arribat al límit turístic, i ara això ja no dona i es vol passar a l'ús residencial".

Castells sosté que aquesta ha estat una negociació "cordial", i que l'acord d'excloure Menorca pot conduir a un vot a favor o una abstenció en la votació del canvi d'ús. El conseller de Turisme, Iago Negueruela, a hores d'ara, continua en plenes negociacions amb El Pi, però també amb Ciutadans i amb els altres partits del Pacte, sobretot amb Unides Podem, que ha mostrat la seva disconformitat pel retard en l'aprovació de certes esmenes de caràcter energètic. S'espera que el redactat definitiu s'incorpori durant el tràmit a la ponència al Parlament, la qual s'espera que finalitzi aquesta setmana.

stats