Política 16/08/2020

MÉS per Mallorca se suma al front republicà d'ERC per eliminar el delicte d'injúries a la Corona

La coportaveu del partit ecosobiranista, Neus Truyol, ha participat aquest diumenge en una trobada virtual amb Pere Aragonès (ERC), Teresa Rodríguez (Endavant Andalusia) i Ana Pontón (BNG)

Ara Balears / Gerard Pruna
2 min
Imatge de la campanya #JoInjurioLaCorona

PalmaLa coportaveu de MÉS per Mallorca, Neus Truyol, ha participat aquest diumenge en una trobada virtual engegada per Esquerra Republicana amb l'objectiu de sumar forces per lluitar contra el delicte d'injúries a la Corona. També hi han format de l'acte organitzat pels republicans part el coordinador d'ERC i vicepresident del govern català, Pere Aragonès, la líder d'Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, i la portaveu del BNG, Ana Pontón.

Segons ha informat MÉS per Mallorca, la trobada ha estat dissenyada en resposta a la denúncia imposada per l'extrema dreta monàrquica contra els líders de les quatre forces polítiques arran de les seves respectives crítiques a la Casa Reial. Truyol ha substituït Antoni Noguera, que és el coordinador general de la formació i la persona perseguida per aquesta denúncia.

"Cada poble ha de defensar i iniciar el seu propi procés constituent per decidir el seu model polític, social, ambiental i quina és la relació amb la resta de pobles", ha defensat la membre de MÉS i regidora de l'Ajuntament de Palma. Tot i això, segons Truyol, "la solució és l'abdicació en bloc de tota la Casa Reial i que els pobles puguem decidir el nostre futur".

En aquest sentit, ha expressat preocupació davant el fet que "el govern de l'Estat estigui justificant les decisions que està prenent la Casa Reial". La coportaveu considera que "no s'està afrontant amb valentia aquesta situació de crisi profunda de la monarquia".

Així, el partit ha anunciat que "treballarà conjuntament amb la resta de forces presents perquè el futur sigui republicà i perquè hi hagi diverses repúbliques arreu a fi de fer front als reptes que tenim". "Espanya s'ha de destronar, és la primera passa", ha manifestat Truyol.

Atac antidemocràtic

"No ens faran callar", ha advertit, per part seva, Aragonès durant la seva intervenció, i ha afirmat que els republicans continuaran denunciant "la corrupció" de la monarquia. En la mateixa línia, Pontón ha considerat un problema que es puguin obrir diligències contra algú "per exercir el seu dret a crítica a una institució", un fet que ha titllat d'"incompatible" amb la democràcia. Per això, i subratllant que els drets es defensen exercint-los, ha avisat que aquestes denúncies per injúries contra la Corona carreguen de raons els crítics amb la monarquia per "continuar qüestionant la corrupció que existeix".

Rodríguez, així mateix, ha titllat d'"atac antidemocràtic" les querelles presentades contra ells i ha subratllat la importància de treballar per "obrir els panys de la Transició". Per això, ha exigit la despenalització de la crítica a la monarquia perquè és un pas necessari per poder parlar de la resta de coses, com ara els límits de la inviolabilitat del rei i el referèndum sobre el model d'Estat. En aquesta línia, ha criticat que el PP i el PSOE hagin "bloquejat sistemàticament" els intents d'eliminar el delicte d'injúries, un fet que ha considerat "difícilment assumible per part d'una organització que es diu a si mateixa republicana".

stats