Política 31/07/2020

Menorca es presenta com l'única illa que desenvoluparà el projecte d'Agenda Urbana Espanyola

El pla de Sant Lluís acollirà aquest divendres una jornada de difusió

Ivan Martin
2 min
La consellera insular d'Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez ha jugat un paper fonamental en proposar Menorca.

MaóMenorca és l’única illa de l’estat espanyol que desenvoluparà l’Agenda Urbana Espanyola, un projecte pilot que té com a objectiu impulsar i facilitar estructures de coordinació, col·laboració i cooperació amb la resta d’administracions públiques, especialment els ajuntaments. També formen part de l’acord entre el Ministeri d’Agenda Urbana i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) els ajuntaments de la Corunya, Múrcia, Alfaro, Castelló, Algesires, Fuenlabrada, Logronyo, Pamplona, Salamanca, Barcelona, Viladecans, Arona, Sòria i les Diputacions de Granada i Barcelona.

El pla de Sant Lluís acollirà aquest divendres una jornada de difusió, en la qual participarà la subdirectora general de Polítiques Urbanes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern espanyol, Ángela de la Cruz. “La iniciativa consisteix a establir una metodologia de treball per aconseguir una sèrie d’objectius que van des de l’àmbit econòmic fins al demogràfic, mediambiental, eficiència de l’economia urbana, el model urbà i de ciutat, la mobilitat i els instruments d’actuació”, ha assenyalat.

A més, els territoris que participen en el projecte es comprometen a dur a terme accions que, segons de la Cruz, cerquen la preservació d’un determinat model: “La idea és protegir un model compacte de ciutat mediterrània que no aposta per creixements urbanístics dispersos, que són molt ineficients. També es comprometen a millorar accions per al clima, una major cohesió social i equitat, facilitar l’accés a l’habitatge i lluitar per una economia més justa”.

Per la seva banda, la consellera d’Habitatge de Menorca, Cristina Gómez destaca que l’Agenda Urbana possibilità vehicular tots els projectes que la institució manté oberts, “la filosofia de l’Agenda queda lligada a iniciatives d’habitatge social, Smart Island, la revisió del Pla Territorial Insular, l’Estratègia Menorca 2030 o el pla d’acció de la Reserva de la Biosfera”.

Finalment, Paula Ferrando recorda que el pacte de reactivació econòmica de les Balears permetrà invertir, entre el Govern, el Consell i els ajuntaments, més de 5 milions d’euros que es destinaran a millores urbanes i d'edificis públics, emmarcades dins els objectius de l’Agenda Urbana i que suposa per a Menorca la palanca d'impuls del seu propi pla d’acció d’Agenda Urbana Insular.

A la jornada inaugural hi assistiran la presidenta del Consell, Susana Mora; la consellera insular d’Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez, i el conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern balear, Marc Pons.

stats