Política 20/01/2015

Margallo avisa que un estat català no passaria el filtre del Consell de Seguretat de Nacions Unides

El ministre d'Afers Exteriors espanyol nega que els catalans estiguin "discriminats" en matèria d'inversions

Joan Rusiñol
2 min
El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, en una imatge d'arxiu. EFE

MadridEl ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha reiterat aquest dimarts que la comunitat internacional no acceptaria una Catalunya nascuda d'una declaració unilateral d'independència (DUI). En un esmorzar informatiu a Madrid, ha assegurat que un nou estat català no obtindria els nou vots necessaris al Consell de Seguretat de Nacions Unides, com li ha passat, per exemple, a Palestina. Creu que és més "bon negoci" continuar formant part d'Espanya.

A Margallo l'ha presentat l'exministre i exlíder del PP català Josep Piqué. Ha dit que a ell no l'"inquieta" el fet que sigui precisament el responsable d'Exteriors el membre del govern espanyol que més reflexiona en públic sobre el futur polític dels catalans. Ho fa, ha dit, amb "raó, convicció i emoció", i perquè és un "lliurepensador".

El ministre li ha respost que parla de Catalunya perquè és "espanyol i m'importa [Catalunya]", i també perquè l'executiu del PP està compromès amb la "unitat d'Espanya".

La tesi que ha desgranat –en un breu comentari al principi de la intervenció i durant el torn de preguntes– és que un procés d'independència sense estar pactat amb Madrid és "inviable" perquè no obtindrà suports de països tercers i perquè suposarà l'expulsió "automàtica" de Catalunya de la Unió Europea. Ha assegurat que, com li ha passat a Palestina, no obtindria els 9 vots necessaris del Consell de Seguretat –del qual Espanya és membre no permanent des de l'1 de gener– per ser reconegut com a membre de ple dret de la comunitat internacional. Ha subratllat que hi ha molts territoris al món que s'han autoproclamat lliures, però que no han aconseguit l'estatus polític d'estat a ulls del món.

Això implicaria, des del punt de vista governamental, no poder rebre finançament del Fons Monetari Internacional ni aixopluc del Banc Central Europeu.

L'hora de fer pedagogia

Margallo ha aprofitat la presència de Piqué per dir que ara és l'hora d'insistir en allò que l'exministre, ha dit, els va ensenyar fa temps: que per als catalans surt més a compte continuar formant part de l'estat espanyol que no pas marxar-ne. Així, ha negat que Catalunya hagi estat "discriminada" econòmicament i en matèria d'inversions. Ha posat com a exemple que el tren d'alta velocitat arriba a les quatre capitals de demarcació del país.

El ministre ha negat que les eleccions del 27-S esdevinguin un plebiscit sobre la independència, però ha afirmat que ara s'obren vuit mesos perquè el seu partit faci pedagogia sobre aquesta qüestió per explicar "la realitat" i s'ha mostrat pessimista sobre la possibilitat d'arribar a acords amb qui "vol calar foc a l'edifici".

El responsable d'Exteriors també ha assegurat que qui converteix en un "conflicte" la immersió a l'escola és el sobiranisme. Davant el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha admès que només una persona ha demanat tota l'escolarització en castellà, si bé el ministeri va confirmar que s'havien denegat tres peticions.

stats