Política 21/12/2015

Els mapes de la desfeta: on han perdut més vots el PP i el PSOE?

Comprova la caiguda del bipartidisme per províncies i per comunitats

Enric Borràs
2 min

BarcelonaEl PP i el PSOE han rebut un fort càstig a les eleccions del 20-D, que han significat una desfeta del bipartidisme, tal com pots comprovar en aquests mapes. Tot i amb això no han patit la mateixa caiguda a a tot arreu. La comunitat on ha perdut més pes relatiu el PP -en percentatge de vots- és Múrcia, seguida del País Valencia i les Illes Balears. Per províncies la caiguda del PP l'encapçalen Múrcia, Alacant i València. Els populars han perdut menys vots a comunitats com el País Basc i Astúries.

Tot seguit podeu veure quants vots ha perdut el PP a cada comunitat i província:

Evolució del vot al PP al Congrés per comunitats (2011-2015)

Evolució del vot al PP al Congrés per provincies (2011-2015)

El PSOE també ha patit una forta caiguda. No ha perdut vots a tot arreu -n'ha guanyat 1.154 a Ceuta i 123 a Melilla, que no es mostren en aquest mapa-, però gairebé. Per comunitats, on n'ha perdut més és a Catalunya, seguida de les Illes Balears i l'Aragó. Per províncies la desfeta més gran és a Barcelona, seguida de les Illes Balears i Tarragona. Les comunitats on perden menys vots els socialistes són Múrcia i Extremadura.

Tot seguit podeu veure quants vots ha perdut el PSOE a cada comunitat i província:

Evolució del vot al PSOE al Congrés per comunitats (2011-2015)

Evolució del vot al PSOE al Congrés per províncies (2011-2015)

El tercer gran partit estatal que s'havia presentat a les últimes eleccions al Congrés, IU, també ha caigut una caiguda generalitzada, excepte a Cantàbria i on es presentava amb alguna de les marques de Podem -a Catalunya i Galícia, on ha calgut comptar els resultats conjuntament. On ha caigut més és a Astúries, seguida de l'Aragó i Madrid.

Evolució del vot a IU al Congrés per comunitats (2011-2015)

Evolució del vot a IU al Congrés per províncies (2011-2015)

A l'interactiu de l'ARA de les eleccions del 20-D podràs comprovar els resultats electorals en una bateria de mapes.

stats