Política 23/05/2020

La manifestació en cotxe de Vox paralitza el centre de Palma

El partit d’extrema dreta reclama la dimissió d’Armengol i Sánchez, i un govern de tècnics per sortir de la crisi

Maria Llull
3 min
Un moment de la manifestació convocada per Vox aquest dissabte en els carrers del centre de Palma

PalmaLa manifestació en cotxe convocada per Vox ha col·lapsat aquest dissabte els carrers del centre de Palma i ha superat les expectatives dels mateixos organitzadors. 1.850 vehicles –150 dels quals eren motos–, segons la Delegació del govern espanyol, s'han concentrat per demanar la dimissió de l'executiu de Pedro Sánchez per la seva gestió de la crisi del coronavirus. El president de la formació d'extrema dreta a les Balears, Jorge Campos, també ha reclamat que se'n vagi Francina Armengol, sobretot perquè forma part d'un "govern comunista" amb MÉS per Mallorca, a qui ha qualificat de "Bildu balear". Enmig d'un clima d'eufòria, Campos ha proclamat que es tracta de "la manifestació en cotxes i motos més gran que s'hagi fet mai a Palma de Mallorca" i ha assegurat que cal "un govern de tècnics" per sortir de la crisi provocada pel coronavirus, seguit d'una convocatòria d'eleccions.

El diputat de Vox, Antoni Salvà, ha anat més enllà i ha assegurat que tant el Govern balear com l'espanyol s'estan "comunistitzant a les totes" i que anam camí "d'acabar com a Cuba i Veneçuela". Mentre Salvà ha intentat fer les declaracions a la premsa enmig dels constants clàxons dels cotxes, un jove feia una enèrgica salutació nazi a la seva esquena. "És una satisfacció i un orgull saber que aquestes persones ens donen suport", ha finalitzat Salvà la seva intervenció.

Cotxes, bona part dels quals de gamma alta, motos i bicicletes han exhibit un ampli ventall d'objectes de marxandatge amb el símbol d'Espanya: banderes, les ja clàssiques mascaretes verdes, capells, mocadors, ferratines, polseres, camisetes i polos, entre altres productes. Mentre els cotxes dels manifestants han paralitzat el trànsit d'aquells que passaven per les Avingudes de Palma sense intenció de participar en la protesta, per les voreres s'amuntegaven persones que lamentaven que "Sánchez està matant els nostres malalts", sense respectar cap mena de distància de seguretat.

Pel que fa a la banda sonora, a més dels clàxons que s'han pogut sentir en tot moment, no hi han faltat els clàssics, com l'himne d'Espanya, l'himne de la Guàrdia Civil, El novio de la muerte i el Que viva España de Manolo Escobar. Les consignes dels manifestants no han anat gaire més enllà del "Viva Espanya!" i "Sánchez dimissió!".

La Policia Nacional ha començat a desviar els manifestants cap al Fortí al voltant de les 13.00 hores. "Si no els hi enviam, no aturaran en tot el dia de fer voltes per les Avingudes. Han d'acabar ara mateix", ha comentat un dels agents que vigilava el pas dels vehicles a l'altura del passeig de Mallorca. Just a la cantonada amb les Avingudes, Jorge Campos i la seva família saludaven els presents des d'un totterreny descapotable. Al seu costat, el secretari general del partit d'extrema dreta, Sergio Rodríguez, assegurava: "Ho hem petat". De fet, Vox no ha estalviat en els seus càlculs i ha sumat ni més ni menys que 3.150 cotxes més que els que ha comptat la Delegació del govern espanyol. El partit ha assegurat que n'hi han participat 5.000, citant fonts de la Policia Local.

Per acabar, Campos ha assegurat que "les manifestacions continuaran" si el govern espanyol continua pactant amb ETA. El líder d'extrema dreta també ha recordat l'èxit de les convocatòries de Maó, Eivissa i Formentera. Segons les dades de la Delegació del govern espanyol, a Eivissa s'han manifestat 130 vehicles –un 30% dels quals han estat motos– i 50 a Maó. En el cas de Formentera, la manifestació s'ha hagut de desconvocar a les 12.15 hores perquè només hi havien fet acte de presència dos cotxes.

stats