Política 28/01/2020

Madrid no pagarà els 78 milions d'euros que deu a les Balears de l'IVA del 2017

El Govern no descarta recórrer a la via judicial per recuperar aquests doblers

Ara Balears
1 min
La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts

PalmaMadrid no pagarà els 78 milions d'euros de l'IVA del 2017 que deu a les Balears, segons ha anunciat aquest dimarts la portaveu del govern i ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero. Però Balears no és cap excepció, perquè l'executiu estatal deixarà d'abonar a totes les comunitats autònomes un total de 2.500 milions d'euros per aquest concepte.

L'exministre Cristóbal Montoro va fer un canvi normatiu en la gestió de l'IVA que va implicar que les comunitats autònomes quedassin sense cobrar un mes de l'any 2017. D'aquí ve el deute de 78 milions d'euros de l'Estat amb les Balears.

El projecte de pressupostos per al 2019 preveien pagar aquesta mensualitat a totes les comunitats autònomes, però finalment no es varen aprovar. L'argument que utilitza ara la ministra Montero per explicar que no es pagarà és que el model de finançament preveu que l'IVA es liquidi cada dos anys. D'aquesta manera, el del 2017 s'hauria d'haver liquidat el 2019.

Fonts de la Conselleria d'Hisenda del Govern balear han indicat a l'ARA Balears que l'Executiu illenc no renuncia ni molt menys a recuperar aquests 78 milions d'euros. "Es continuarà treballant fins a esgotar la via política i, si no s'aconsegueix, es passarà a la judicial", expliquen. També comenten que Hisenda no va pressupostar aquests 78 milions d'euros per al 2020, així que la seva manca no afectarà els comptes de la Comunitat Autònoma.

A més, recorden el que va passar l'any passat amb els 100 milions d'euros de les bestretes del sistema de finançament que l'Estat va pagar a les Balears entre novembre i desembre: malgrat que Montero va recórrer a un informe de l'Advocacia de l'Estat que deia que un govern en funcions no podia fer aquest pagament, finalment es va trobar la fórmula perquè fos possible.

stats