Política 08/05/2023

Els líders dels partits estatals desembarquen a les Balears per la campanya electoral

Sánchez, Belarra i Feijóo visitaran Mallorca en les pròximes dues setmanes, a més de fins a set ministres del govern espanyol

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, i les vicepresidentes Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera.

PalmaEls principals partits d'àmbit estatal de les Balears (PSIB, PP i Unides Podem) s'han assegurat la presència en els pròxims dies dels líders de les respectives formacions polítiques. El PSIB té marcat en vermell en el calendari el dimecres 17 de maig, ja que serà l'acte central de campanya amb l'arribada del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. La darrera vegada que va venir fou el 3 d'octubre, quan va anunciar el règim fiscal per a les Balears, a més de 20 milions per iniciar les obres del tramvia de Palma.

Així i tot, el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, serà el primer alt càrrec que visitarà les Illes, el pròxim 10 de maig. Posteriorment, arribaran la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño –el 13 de maig–; la ministra d'Hisenda i Funció Pública, Maria Jesús Montero; la titular de Transports, Raquel Sánchez (a Eivissa), i la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera (a Menorca). Té sentit que sigui Ribera la que visiti Menorca, després que s'hagi aprovat en aquesta legislatura la llei que impulsa l'illa com a Reserva de la Biosfera.

Yolanda Díaz farà campanya per Podem

La primera de les líders d'Unides Podem que farà campanya a les Balears serà la secretària general de la formació morada i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que farà un acte a Calvià el pròxim diumenge 14 de maig –el dia del debat entre tots els candidats a IB3– per donar suport a la candidata del partit, Antònia Jover. També visitarà Eivissa la ministra d'Igualtat, Irene Montero, tot i que Podem no ha especificat una data concreta.

Una de les grans incògnites era la presència o no de la vicepresidenta del govern espanyol i impulsora de Sumar, Yolanda Díaz. Les disputes internes amb Podem pel pes que hauria de tenir la formació morada a Sumar han refredat les relacions entre els partits, però finalment Díaz farà equilibris per fer campanya per tots a la pràctica totalitat de comunitats on hi ha eleccions. En el cas de les Balears, tancarà la ronda d'actes el dia 25 a Palma.

El PP no preveu la presència de Rajoy i Aznar

Per la seva banda, des del PP han confirmat per ara que el president del partit, Alberto Núñez Feijóo, serà a les Balears al llarg de la darrera setmana de campanya, amb una data encara per confirmar. Aquest diumenge també hi haura un míting amb la secretària general del partit, Cuca Gamarra. Tot i això, els expresidents del govern espanyol, José María Aznar i Mariano Rajoy, no faran campanya pel PP a les Balears, com sí que faran a altres territoris de l'Estat.

Errejón i Baldoví fan campanya per MÉS

El fet que MÉS formi part de l'aliança política entre diversos partits d'àmbit regional i Más País ha donat peu a la presència en els darrers dies d'alguns dels líders i candidats de les formacions. El primer d'ells fou Alberto Rodríguez, exsecretari d'organització de Podem i ara candidat de Projecte Drago a les eleccions de les Canàries. Després fou el candidat de Compromís als comicis valencians, Joan Baldoví, el que desembarcà a Mallorca, i aquests dies ha estat el torn del líder de Más País, Íñigo Errejón. El motiu d'aquesta aliança, que a les Illes es va plasmar amb la declaració de Mallorca, és reconèixer-se com a partits amb un objectiu comú.

stats