Política 01/02/2023

El Parlament aprova la Llei Menorca Reserva de la Biosfera

El Consell decidirà si limita l'accés de vehicles a l'illa els mesos d'estiu

Iván Martín
2 min
La Reserva de la Biosfera de Menorca ja té un marc legislatiu.

MAÓEl Parlament balear ha aprovat aquest dimecres la proposició de llei Menorca Reserva de la Biosfera, que entre altres qüestions atorga al Consell la possibilitat de limitar l'accés de vehicles motoritzats a l'illa durant els mesos de temporada alta. La proposició ha sortit endavant gràcies als grups del Pacte i MÉS per Menorca. Per la seva banda, el PP, Ciutadans, Vox i El Pi hi han votat en contra.

La llei també preveu gestionar des de Menorca els recursos hídrics, promoure polítiques conservacionistes, apostar per la implantació d'energies renovables, protegir el medi marí o limitar l'excés de persones en punts d'interès turístic i patrimonial. A més, la llei estarà dotada amb 5 milions d'euros anuals, el 75% dels quals seran aportats pel Govern balear.

El diputat de MÉS per Menorca Josep Castells s'ha atribuït el lideratge de la llei i ha recordat les dificultats del procés: "No estava clar que la llei arribàs a tramitar-se i s'ha aconseguit". I ha afegit: "És una norma molt innovadora que atorga a Menorca instruments per dur a terme polítiques en camps especials com la preservació, l'ús racional dels recursos i la gestió del litoral".

La diputada del PSIB-PSOE Pilar Carbonero ha afirmat que la llei "consolida un model menorquí de societat i d'ordenació territorial", i ha criticat el vot contrari del PP: "S'ha evidenciat que la seva falta de suport és perquè defensen un model oposat, que prioritza l'economia per damunt de la sostenibilitat; curiós, quan a Eivissa aquest mateix partit demana la limitació de vehicles".

Per la seva banda, el diputat d'Unides Podem Pablo Jiménez ha reiterat "la importància de l'equitat social, la preservació ambiental i l'activitat econòmica equilibrada". Així mateix, ha emfatitzat les possibilitats de la llei per reduir l'impacte del turisme: "La llei pretén diversificar una economia dedicada al sector serveis, ja que tenim altres recursos que donen valor afegit".

Finalment, el diputat del PP Juan Manuel Lafuente ha avisat que el finançament no està garantit i és "insuficient" per afrontar els reptes de futur. També ha denunciat la "creació de sis nous organismes i que obliga el Consell a desplegar deu plans, és un desastre per als interessos menorquins i no és innovadora".

stats