Política 24/09/2021

L'oposició posa emperons al factor d'insularitat

El PP, Ciutadans i El Pi destaquen que encara no s'ha aconseguit el règim fiscal del REB

2 min
Francina Armengol i Maria Jesús Montero durant la signatura de l'acord entre el Govern i l'executiu espanyol.

PalmaMentre que el PSIB ha qualificat aquest dijous com a "dia històric" per haver aconseguit que s'incloguin 183 milions d'euros del factor d'insularitat del REB en els pressupostos estatals de 2022, l'oposició no s'hi ha mostrat gaire entusiasmada, encara que ha reconegut que es tracta d'una bona notícia.

El portaveu del PP, Toni Costa, ha assenyalat que la base de 110 milions d'euros sobre la qual es calcularà cada any el factor d'insularitat és una "xifra raonable", i ha destacat que tant el recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de 2021 com la pressió dels populars al Parlament han estat factors importants per assolir l'acord amb el govern espanyol. A més, ha assegurat que el PP estarà "vigilant" respecte de "la lletra petita" del factor d'insularitat perquè no s'hi incloguin altres convenis, com el de carreteres. Costa també ha criticat que encara "no s'hagi aprovat la part fiscal del règim especial, la qual implica baixades d'impostos per a les empreses i els ciutadans".

Per part seva, la portaveu de Cs, Patricia Guasp, ha donat "l'enhorabona als ciutadans" perquè l'Estat ha reconegut "un dèficit històric d'inversions", però ha remarcat que això no fa minvar "els sobrecostos de la insularitat" i que el seu partit continuarà insistint per l'aprovació del règim fiscal. "Les nostres empreses han de poder competir en igualtat de condicions", ha dit.

La diputada d'El Pi Maria Antònia Sureda ha reconegut que s'ha fet una passa endavant, però a la vegada ha lamentat que "no basta". "Estarem pendents de les properes comissions bilaterals, perquè pensam que els nostres agents socials i econòmics haurien de decidir", ha dit sobre la inversió d'aquests recursos de l'Estat en diversos projectes.

Qui sí que ha mostrat una satisfacció completa ha estat la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, qui ha volgut "donar les gràcies a la societat civil, els partits i les institucions" per "la pressió política" que s'ha fet els darrers anys per aconseguir estar a la mitjana de les inversions estatals, objectiu que s'assolirà gràcies al factor d'insularitat.

Quant als partits del Pacte, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha considerat que la inclusió del factor d'insularitat en els pressupostos és "una passa important" que "anima" a treballar per altres qüestions, com l'aprovació del règim fiscal o la reforma del sistema de finançament autonòmic. El portaveu de Podem, Alejandro López, ha subratllat que la presència del partit morat en el govern espanyol ha incrementat "la sensibilitat cap als territoris". I la diputada del PSIB Sílvia Cano ha destacat que aquesta assignació econòmica suposa un "bot qualitatiu" per a les Balears.

stats