Sector Primari
Política 02/11/2022

L'ocupació en el sector primari augmenta un 27% respecte del 2021

És l'activitat econòmica que més creix, en autònoms i també en població assalariada

Aina Borrás
2 min
Treballadors fent feina al camp

PalmaEl sector primari és l'activitat econòmica de les Illes que més ha crescut aquest any. En concret, l'ocupació d'aquest sector ha augmentat un 27% respecte del 2021, segons les darreres dades ofertes aquesta setmana pel Consell Econòmic i Social de les Illes Balears (CES). Així ho han anunciat la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el director general d'Agricultura, Fernando Fernández, en el Consell Agrari Interinsular, aquest dimecres.

Fernández ha destacat que es tracta de l'únic sector productiu de les Illes que ha crescut en positiu d'ençà de la pandèmia. "Mentre que l'activitat econòmica general de les Balears ha davallat un 12% de mitjana, el sector agroalimentari ha augmentat un 9%", ha apuntat Fernández. De la Concha i Fernández han parlat d'un sector que "creix" i han puntualitzat que el Valor Afegit Brut del sector agrari ha crescut un 13,7% durant el 2021 respecte del 2020, després de "quatre anys consecutius de caiguda". En aquest sentit, la consellera ha parlat de l'impacte positiu que generarà en l'economia la nova llei de turisme, que obligarà a partir de l'estiu del 2023 a la inclusió d'un percentatge mínim de producte local als establiments de l'hostaleria i de restauració. "Suposarà uns 20 milions d'euros anuals per al sector primari en el seu conjunt", ha assegurat De la Concha.

Actualment, el sector primari suposa un 0,8% de l'economia total de les Illes, una xifra que suposa un augment del 80% respecte del 2019 quan aquesta activitat representava un 0,5% de l'economia de l'arxipèlag. Fernández ha explicat que tot i semblar un percentatge baix, "són xifres que s'han de contextualitzar". En aquest sentit, ha destacat que són dades similars a les del País Basc i superiors a les de Cantàbria i Madrid.

La producció d'oliva

Durant la reunió també s'ha parlat de la situació actual de la producció d'oliva a les Illes, que enguany és considerablement baixa a causa de l'encariment del preu dels combustibles i també del vidre. Quant a aquest tema, la consellera sols ha apuntat que "el canvi climàtic és un tema que ens hauria de preocupar a tots, però hem de deixar de parlar del sector agrari com una activitat que té mil problemes". Cal recordar que enguany la producció d'oliva i també d'oli és aproximadament un 40% més baixa, per la qual cosa es preveu un encariment dels preus.

Mateu Morro, nou president del Consell Agrari Interinsular

A més de fer balanç del sector, en el Consell Agrari Interinsular també s’ha aprovat per assentiment general el nomenament de Mateu Morro, exgerent del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears, (Fogaiba), nou president del Consell Agrari Interinsular. Aquesta figura l’ocupa una persona de reconegut prestigi en el sector primari i agroalimentari illenc. La consellera ha estat acompanyada, durant la reunió, del director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández; el director general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Aram Ortega, i el secretari general de la Conselleria, Jorge Sánchez. Han assistit a la reunió representants d’Asaja, Unió de Pagesos de Mallorca, Unió de Pagesos de Menorca, Agrame, Fagme, UPA-aia, Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, el Consell de Menorca i el Consell de Formentera.

stats