Agricultura
Part Forana 19/10/2022

La campanya de l'oli d'oliva serà més curta i més cara

Les cooperatives i empreses de Mallorca denuncien la pujada de preus tant en l'energia com en els materials

2 min
Ara hi ha 1.040 olivicultors, amb 1.316 finques i 839.593 oliveres, a la DO Oli de Mallorca.

PalmaLa campanya de l'oli d'oliva ha començat aquests dies amb unes perspectives poc esperançadores, segons han apuntat algunes de les cooperatives i empreses de Mallorca a l'ARA Balears. Miquel Gual, president de la Cooperativa Agrícola de Sóller, ha explicat que la producció ha caigut respecte d'altres anys –un 40%– i es preveu que la campanya sigui curta: "És possible que els preus vagin a l'alça per la poca producció que hi ha hagut i pel preu de les energies i el vidre", assegura.

De fet, segons Gual, el vidre s'ha encarit molt, ja que els processos industrials requereixen una gran quantitat d'energia. "Tot plegat, és la tempesta perfecta perquè vagi malament", ha lamentat. Per la seva banda, Joan Mayol, president de la DO Oli de Mallorca, ho corrobora: "Hi haurà oli, però no hi haurà l'abundància d'altres anys. Cada any aconseguim incrementar la penetració en el mercat i enguany no crec que ens puguem expandir".

En aquest sentit, Mayol ha assegurat que l'elaboració de l'oli depèn de l'energia i que la repercussió és inevitable: "Els envasos ja han pujat un 20%, encara que apliquen el mínim imprescindible de política de preus, els haurem d'augmentar". "Els preus no s'han incrementat el que tocaria perquè, si no, la gent no compraria oli; per tant, tenim menys marge de benefici", ha explicat Juan José Alcaide, director de Son Mesquidassa. Alcaide ha assegurat que la campanya d'enguany ve molt fluixa per la mala collita: "Durant la primavera va fer molta calor, quan la flor estava oberta, es va assecar i no va fer fruit", explica.

D'altra banda, el president de la DO ha dit que la sequera i les continuades onades de calor, tot i que hagin escaldat moltes flors, han matat la mosca de l'olivera. "L'oliva és més sana que altres anys i, malgrat que n'hi hagi menys, la qualitat està garantida", ha assegurat Mayol. Amb tot, Esperança Fiol, responsable de l'administració de la Tafona de Son Catiu, ha denunciat que no els ha quedat més remei que apujar els preus i que la campanya d'enguany serà molt més reduïda: "Duim dos anys molt dolents quant a pluges i el camp ja no aguanta, la qual cosa es reflecteix en la producció", ha subratllat Fiol.

Si bé és cert que el director de Son Mesquidassa ha assenyalat que aquesta campanya és la pitjor d'ençà que està al capdavant de l'empresa –fa set anys–, Gual ha dit que si ho mira en números globals no és així: "Els darrers vint anys s'ha recuperat molt d'olivar de muntanya i s'ha sembrat molta olivera nova al Pla, cada any són més grans i donen més fruit, abans amb la manca d'olivars es produïa un 10% del que surt ara". Això sí, el president de la Cooperativa Agrícola de Sóller ha afirmat que l'oli que hi haurà serà més car "perquè hi ha poc esplet i els continents han fet una pujada brutal".

stats