Política 20/06/2023

L'OCB demana al sobiranisme i a l'esquerra vuit abstencions o quatre vots favorables perquè Prohens no hagi de menester Vox

L'entitat per la llengua i la cultura pròpies apel·la al PP perquè trenqui el preacord amb l'extrema dreta i que les "forces democràtiques" tornin al consens estatutari

2 min
L'OCB ha difós la seva petició a través de les xarxes socials.

PalmaL'Obra Cultural Balear ha fet una crida aquest dimarts a MÉS per Mallorca, Més per Menorca, el PSIB-PSOE i Podem perquè vuit dels seus diputats s'abstenguin en la votació (o que quatre hi votin a favor) per facilitar la investidura de Prohens com a presidenta de les Illes Balears, sense haver de menester el suport de Vox. Alhora, l'entitat que fa feina per la defensa i la promoció de la cultura i la llengua pròpies apel·la al Partit Popular perquè "recuperi el sentit comú", i "trenqui aquest nefast preacord i no pacti amb l'extrema dreta antidemocràtica i antiestatutària".

En un decàleg de 12 punts, difós a través de Twitter, l'entitat cultural reconeix l'èxit electoral obtingut pel partit liderat per Marga Prohens, i demana al PP que "apliqui el programa electoral amb què es va presentar i guanyar les eleccions", mantenint-se dins el context democràtic i estatutari". Segons l'entitat amb més de 60 anys d'història, nascuda en ple franquisme, per assolir la normalització de la llengua de les Illes Balears en tots els àmbits de la societat, "el preacord signat entre el PP i VOox dinamita el consens estatutari i constitueix una declaració de guerra contra les nostres senyes d'identitat i, per extensió, contra els ciutadans de les Illes Balears que estimam la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre país".

El decàleg de peticions de l'OCB

Segons ha informat el president de l'OCB, Joan Miralles, "feim una crida a la responsabilitat dels polítics, tant al PP com als partits que han governat durant l'anterior legislatura, per evitar un conflicte social a les Illes Balears".

"Pensam que amb aquest manifest expressam un sentiment social majoritari que és el carrer. Pensam que la majoria social de les Illes Balears no vol un retrocés de la llengua catalana com el que planteja Vox. I per això pensam que els polítics encara són a temps de recular per fer presidenta Prohens amb un compromís per la llengua, que és el que marca l'Estatut d'Autonomia", ha manifestat Miralles.

Miralles, president de l'OCB, amb membres del PP,, Llorenç Perelló i Antònia Roca, a l'acte Compromís per la Llengua.

"Les vegades que he parlat amb Prohens, sempre ha dit que el PP no vol tornar als temps de Bauzá en matèria linguística. Si Prohens, però, governa gràcies a les abstencions de Vox, serà difícil no evitar el conflicte", ha assegurat Miralles, qui ha afegit que alguns membres del PP assistiren a l'acte de Compromís per la Llengua que l'entitat organitzà al teatre Xesc Forteza de Palma, abans de les eleccions.

stats