Inici de legislatura
Política 20/06/2023

El diputat de Vox, Gabriel Le Senne, nou president del Parlament: "Procuraré no defraudar la confiança del PP"

Mauricio Rovira (PP) serà el vicepresident primer de la Cambra, i Mercedes Garrido (PSIB), la vicepresidenta segona

4 min
Idoia Ribas i Gabriel Le Senne, aquest dimarts durant la constitució del Parlament.

PalmaLa legislatura ha començat amb un diputat de Vox, Gabriel Le Senne, com a president del Parlament –ha entrat com a representant de l'extrema dreta després de la renúncia de Jorge Campos. És el cervell jurídic de Vox a les Balears (és economista i advocat) i es declara catòlic i liberal. La Senne serà la segona màxima autoritat de les Illes gràcies als 34 vots del PP i Vox. Per la seva banda, el PSIB ha proposat Mercedes Garrido i MÉS per Mallorca ha apostat per Maria Ramon, però ambdues no han tingut cap opció davant el candidat de la dreta i la ultradreta.

"Vivan las Islas Baleares i Visca Espanya!"

En el seu primer discurs, que gairebé ha fet tot en castellà, Le Senne ha destacat que espera "no defraudar el PP i la seva presidenta, Marga Prohens, per la confiança". "Les institucions estan per damunt de nosaltres, el Parlament no ha de ser ni un obstacle ni una selva inintel·ligible. Hi ha d'haver seguretat jurídica, rigor intel·lectual, seguretat, estudi i respecte pels drets fonamentals dels ciutadans", ha exposat Le Senne durant el discurs. "Es parlarà del sector primari, de la indústria, de l'energia, de l'habitatge i el turisme, de les famílies, de l'educació dels nostres fills, de les nostres llengües, de la sanitat i els serveis públics, dels paisatges i entorns meravellosos de les nostres illes i mars", ha enumerat. Arribant al final, Le Senne ha fet servir el català, però no en el registre formal, sinó utilitzant l'article salat. "Vivan las Islas Baleares i visca Espanya!", ha exclamat per acabar, utilitzant una denominació de la Comunitat Autònoma que no és l'oficial.

Entre el PP i el PSIB, pel nombre de diputats que van obtenir el 28-M, podrien repartir-se els llocs de la Mesa sense comptar amb els altres partits i, de fet, MÉS ha criticat els socialistes per no cedir-li una secretaria, cosa que sí que va fer el PP amb Ciutadans el 2019. El PP, ha entregat la presidència de la Cambra a canvi que Vox no formi part del Govern. És un lloc important, ja que la Mesa decideix l'ordre del dia i l'activitat legislativa del Parlament. Així, el repartiment serà de dos llocs per al PP (vicepresidència primera i secretaria primera), dos per al PSIB (vicepresidència segona i secretaria segona) i la presidència per a Vox. L'absència de Campos en el Parlament hauria facilitat l'assoliment de l'acord. Una de les ofertes que el PP va fer a Vox és que el candidat a les autonòmiques fos el president de la Cambra.

Així, el vicepresident primer és el diputat del PP Mauricio Rovira, votats pels populars i Vox, i la vicepresidenta segona serà Garrido, amb els vots del PSIB, UP i Més per Menorca. MÉS per Mallorca havia proposat Ferran Rosa. Finalment, la secretària primera del Parlament serà Misericòrdia Sugrañes (PP), i la secretària segona Pilar Costa (PSIB). Tant Garrido com Costa són molt properes a Armengol.

Vox ocupa els llocs d'UP i El Pi

Com a nota curiosa de la constitució del Parlament, l'augment de nou diputats per part del PP (de 16 a 25, sense comptar el de Sa Unió) ha fet que Vox ocupi els llocs on la passada legislatura hi havia Unides Podem i El Pi, dos partits molt contraris a l'ideari de la formació d'extrema dreta. Els primers, per estar totalment a l'altra part ideològica, i la segona, per declarar-se nacionalista.

A més, avui és el primer dia que la presidenta del Govern en funcions és Mae de la Concha, després de la renúncia de Francina Armengol per ser cap de llista del PSOE a les generals. Així i tot, ocupa el seu lloc habitual al Parlament, entre el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el conseller d'Habitatge i Mobilitat, Josep Marí, i l'escó d'Armengol avui estava buit. Hi ha tots els consellers del Govern del Pacte, amb dues absències destacades: la del vicepresident de l'Executiu, Juan Pedro Yllanes, i la del conseller d'Educació i FP, Martí March.

Continuaran negociant per a la investidura

El comunicat conjunt deixa clar que encara no hi ha un acord per investir Prohens. "PP i Vox continuaran negociant els pròxims dies per assolir un acord per a la investidura", afirmen. Des que es constitueixi el Parlament, es té un màxim de quinze dies per convocar la primera sessió. El principal entrebanc, fins ara, ha estat la voluntat de Vox d'entrar al Govern.

Prohens considera que sumar més escons (26) que l'esquerra junta (25) dona peu a governar en solitari, perquè és l'única candidata viable. L'extrema dreta, però, diu i reitera que vol replicar el model de Castella i Lleó i, més recentment, del País Valencià, i formar part de l'Executiu. Aquest mateix dilluns el portaveu estatal del partit d'extrema dreta, Jorge Buxadé, referint-se a l'acord a les Balears, afirmava que Vox "ha de ser al Govern".

Les direccions estatals dels dos partits han intervingut en les negociacions. El PP ha reclamat a Vox que cedeixi a les pretensions d'entrar al govern tant a les Balears com a la Regió de Múrcia, on basta l'abstenció, a canvi d'entrar a l'executiu d'Extremadura, a més del de Castella i Lleó.

stats