Partits polítics

Ábalos manté el pols amb el PSOE, que li dona 24 hores per dimitir

L'exministre abandona la presidència de la comissió d'Interior del Congrés, però de moment no entrega l'acta de diputat

4 min
L'exministre de Transports, José Luís Ábalos, al Congrés dels Diputats.

MadridJosé Luis Ábalos manté el pols amb el PSOE i s’aferra a l’acta de diputat durant les 24 hores que el seu partit li ha donat per dimitir. Després que aquest dilluns al matí l’executiva federal hagi decidit per unanimitat reclamar-li el càrrec, l’exministre ha oposat resistència: de moment, ha renunciat a la presidència de la comissió d’Interior de la cambra baixa, però no ha deixat l’escó. “No ens erigim en jutges ni fiscals, però existeix una responsabilitat política”, subratllava en roda de premsa la portaveu del PSOE, Esther Peña, tot i admetre que la causa judicial que s’investiga a l’Audiència Nacional no l’assenyala a ell directament, sinó al seu exassessor Koldo García. El partit espera que Ábalos definitivament plegui aquest dimarts al matí. En cas contrari, fonts parlamentàries avisen que hi haurà conseqüències, com l’expulsió del grup.

El president espanyol, Pedro Sánchez, ja li havia ensenyat el camí de sortida aquest cap de setmana. El mateix Ábalos va manifestar que no dimitiria perquè l’hi demanés el PP, sinó que en parlaria amb la seva formació. A més, va dir que si fos ministre sí que deixaria el càrrec per iniciativa pròpia. Peña assenyalava aquest dilluns que en les últimes hores diversos dirigents socialistes han parlat amb Ábalos en privat i que durant aquest matí se li comunicaria la decisió de l’executiva federal, de la qual el polític valencià va ser portaveu fa uns anys. “Estic segura que prendrà la millor decisió per al PSOE”, ha anotat. La següent a la llista dels socialistes per València en les eleccions del 23-J i eventual substituta d’Ábalos, si entrega l’acta, és Ana María González, condemnada l’any 2021 per conduir beguda.

Una comissió d’investigació

El partit és conscient del desgast que suposa aquest escàndol de corrupció que afecta una persona de confiança d’Ábalos quan era ministre de Transports, amb el PP disposat a atacar durament el seu rival polític durant les pròximes setmanes i mesos. La sessió de control al Congrés d’aquest dimecres serà monotemàtica sobre aquesta qüestió. El PSOE ara vol capgirar la situació i impulsarà una comissió d’investigació a la cambra baixa –en paral·lel el PP n’ha registrat una en solitari al Senat, on té majoria absoluta– per anar fins al fons de les contractacions durant l’emergència sanitària. En aquell moment es va aprovar una simplificació dels tràmits administratius que va poder deixar la porta oberta a adjudicacions discrecionals que facilitessin que algú se’n pogués lucrar, tal com hauria passat en el cas que ara esquitxa Ábalos.

“En aquesta seu no se senten cops de martell contra ordinadors i discs durs. Total col·laboració amb la justícia i la comissió d’investigació. S’ha de saber tot. No pot quedar res en racons obscurs de seus pagades amb diner negre”, ha dit Peña per intentar orientar la corrupció cap al PP. “La fotografia de dirigents del PP parlant de trames contra el partit [en referència a la Gürtel] perseguirà per sempre Mariano Rajoy i el PP durant dècades. Alguns s’haurien d’expressar amb menys desvergonyiment quan tenen judicis per corrupció pendents i a la motxilla”, ha afegit.

Peña s’ha referit al cas d’Isabel Díaz Ayuso i el seu germà, que va cobrar comissions que, malgrat que no van tenir retret penal, el PSOE considera èticament reprovables. Fonts de Ferraz deixen clar que el primer cas a aclarir en aquesta comissió seria el de Koldo García: “No ens amaguem”, asseguren. Ara bé, avisen que potser hi haurà episodis relacionats amb el PP que s’hauran d’analitzar. Peña es mostrava esperançada que cap partit s’oposarà a la constitució d’aquesta comissió, tot i que no ha descartat que hi hagi “petites o grans reticències” al PP.

El PP reclama anar més enllà

Efectivament, hi ha hagut reticències. El PP ha utilitzat com a excusa que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, està "presumptament esquitxada" per justificar que "no es refia gens" d'aquesta comissió a la cambra baixa, informa Andrea Zamorano. D'aquí que n'hagi registrat una d'alternativa al Senat que podrà controlar gràcies a la majoria absoluta. El portaveu dels conservadors, Borja Sémper, ha advertit que l'assumpció de responsabilitats "no s'acaba amb Ábalos". El PP estén la sospita a Armengol pel fet que la conselleria de Salut de Balears quan ella era presidenta va contractar l'empresa del cas Koldo, si bé l'executiu autonòmic li va reclamar una part dels diners perquè la remesa de mascaretes era defectuosa. Fonts consultades per l'ARA expliquen que la presidenta de la cambra baixa es va plantejar comparèixer la setmana passada per desmuntar les sospites contra ella, però des del seu equip ho van frenar per no caure en el parany del PP.

Per als conservadors, l'ultimàtum del PSOE a l'exministre de Transports per deixar l'acta de diputat al Congrés pels contractes d'emergència durant la pandèmia és un "tallafocs dèbil" que "no es creu ningú", i demanen més explicacions. Per la seva banda, Vox ja ha anunciat que, com el PP, també se sol·licitarà personar-se com a acusació particular.

stats