Municipal
Política 05/02/2024

L'esquerra de Ciutadella enllesteix una moció de censura contra el PP per recuperar el govern municipal

L'oposició planeja fer valer la seva majoria a la corporació per repartir-se la batlia i tornar a gestionar l'Ajuntament

David Marquès
3 min
El consistori liderat per PSM-Més per Menorca, PSOE i Podem ha aconseguit ser un referent en transparència.

CiutadellaEncara no han passat ni vuit mesos des de les eleccions i la moció de censura ja sobrevola l'Ajuntament de Ciutadella. L'esquerra, que tot i tenir majoria no es va posar d'acord per tancar un pacte de govern, ara vol rectificar sobre la marxa l'errada de juny, quan va permetre al PP recuperar la batlia vuit anys després.

El PSOE i el PSM enllesteixen el repartiment de càrrecs i responsabilitats en el futur govern en comú per poder presentar la moció de censura que varen acordar ara fa una setmana. Farien fora del govern municipal els populars, compartirien la batlia els tres anys i escaig que queden de mandat i passarien a gestionar la institució amb el suport decisiu de la regidora de l'agrupació d'electors Ciutadella Endavant, Carla Gener.

Els grups del PSOE, el PSM i Ciutadella Endavant, que sumen 11 dels 21 regidors de la corporació municipal, varen negociar fins a la mitjanit anterior a la sessió d'investidura del 17 de juny. Tot i els estira-i-arronses habituals d'aquest tipus de negociacions, arribaren a un punt d'acord, que es va rompre justament quan es disposaven a imprimir les condicions del pacte. La fotocopiadora de la seu del PSOE es quedà sense tinta, els nacionalistes varen anar a casa seva a fer les còpies pertinents i, en tornar, els socialistes ja havien supeditat l'alternança en la batlia que s'havia pactat al fet que es nomenassin dos càrrecs de confiança de perfil tècnic a l'àrea d'Urbanisme. El canvi de darrera hora va fer aparèixer les desconfiances i el recel, i totes dues delegacions se n'anaren derrotades a casa.

L'endemà, una hora abans de la sessió plenària, Juana Mari Pons va rebre l'anunci sorpresa que l'esquerra havia fracassat en la seva negociació i, com a candidata més votada (9 regidors), seria investida nova batlessa.

Un govern a l'ombra

Des de llavors, el PP governa en minoria, però marcat de prop per una oposició que realment controla la marxa de la institució. Un govern a l'ombra que va començar per presentar mocions conjuntes al ple i que va acabar per tombar el pressupost que havia confeccionat el PP per ajustar més els comptes al seu parer.

Va ser l'exemple que el PSOE i el PSM necessitaven per adonar-se que realment estaven preparats per fer valer la seva majoria i tornar a governar plegats. Han passat cinc setmanes, temps més que suficient per freqüentar els contactes i arribar a l'acord de promoure una moció de censura.

El problema, però, és saber quin és el moment adequat per donar el cop. I la primera reacció ciutadana en assabentar-se de les seves intencions no ha estat del tot favorable. El PP en el govern tampoc no ha comès cap irregularitat flagrant que justifiqui un tomb radical al capdavant de l'Ajuntament, però l'esquerra és conscient que o bé fa el pas ara o, si ho deixa per a més endavant, pot ser que la decisió tingui un efecte advers entre l'electorat.

El PP clama en contra i diu que la moció de censura que es negocia "no té cap justificació política". És un fet "vergonyós" que només està mogut per "l'ambició personal" dels regidors d'ambdós grups per voler "cobrar més. Ho estam fent bé i no troben altra manera de fer-nos fora del Consistori".

Tot i la crítica dels populars, l'escac i mat de l'esquerra contra la batlessa Juana Mari Pons sembla ser un fet. La nacionalista Maria Jesús Bagur resta a l'espera de convertir-se en la nova batlessa els primers mesos de govern per tal de deixar la darrera mitja part del mandat a la socialista Carol Cerdà. Formalitzar la moció de censura és només qüestió de temps.

stats