Corrupció
Política 11/05/2021

L'advocat de Bárcenas demana una reducció de la pena per haver confessat sobre la caixa B

La defensa de l'extresorer del PP carrega contra els exdirigents que han qüestionat la "mostra de penediment" del seu client

3 min
Luis Barcenas a l'Audiència Nacional el passat 8 de febrer

MadridRecta final del judici sobre la caixa B del PP a l'Audiència Nacional amb l'exposició aquest dimarts de l'informe de l'advocat de Luis Bárcenas, que ha demanat l'exculpació i atenuants en la pena en cas que no es concedeixi l'absolució pel fet d'haver confessat les irregularitats comptables del partit. Gustavo Galán ha destacat que l'extresorer ha mostrat "penediment" i que ha col·laborat amb la justícia per aclarir que les obres de la seu del partit al carrer Génova de Madrid i la compra d'accions del mitjà Libertad Digital es van fer amb diner negre. En la seva explicació, ha desgranat les proves que acrediten l'existència de la caixa B, no només per la sentència de la primera època de la Gürtel que així ho certificava, sinó també pels testimonis que han admès haver rebut sobresous i els que han donat veracitat als anomenats papers de Bárcenas.

El lletrat ha reconegut que el principal investigat, que s'enfronta a una petició de cinc anys de presó de la Fiscalia, ha fet girs discursius al llarg dels últims anys. Una circumstància que ha atribuït als múltiples canvis d'advocat. Amb tot, ha posat de manifest que en la seva primera declaració del juliol del 2013 davant el jutge Pablo Ruz ja va confessar, com també amb la carta que va adreçar al ministeri públic a pocs dies de començar aquest judici. Galán ha remarcat que l'actitud de col·laboració es produeix sobretot per l'empresonament que pateixen tant Bárcenas com la seva dona, Rosalía Iglesias, també condemnada per la Gürtel.

En aquest sentit, ha carregat contra els exdirigents del PP que han qüestionat la "mostra de penediment" del seu client, cosa que només s'explica, ha dit, per "no haver experimentat la privació de llibertat". Tal com ja va manifestar Bárcenas en la seva declaració, aquells que van ser còmplices de les irregularitats a la formació conservadora haurien "d'assumir les seves responsabilitats" com ja fa l'extresorer, ha indicat. L'advocat ha expressat "estranyesa" pel fet que els suposats receptors de sobresous que ho han negat no hagin obert "accions penals o civils per vulneració del dret a l'honor". Però ha ignorat que l'ex secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ja va guanyar un judici a Bárcenas el 2015 per vulneració de l'honor.

"Dèficit documental" per l'operació Kitchen

Per al lletrat ja és un indici que la caixa B és certa el fet que la gran majoria d'exdirigents no hagin actuat contra Bárcenas, però ha lamentat el "dèficit de documentació" probatòria arran de l'operació Kitchen. Galán ha remarcat que el seu client comptava amb gravacions que haurien servit de prova a les seves afirmacions, com una amb l'ex secretari general Javier Arenas i una altra en què l'extresorer Álvaro Lapuerta suposadament reconeixia el pagament de sobresous al PP. El suposat robatori d'aquesta documentació en el marc de l'espionatge que s'investiga a l'Audiència Nacional ho va impedir, ha denunciat.

L'advocat també ha fet referència a la seva sorprenent petició durant les qüestions prèvies de celebrar un acarament entre Bárcenas i Rajoy, que el tribunal va rebutjar. Ha assegurat que no va ser una "estridència", sinó que en la interlocutòria d'obertura de judici oral es mencionaven les sortides de diners a la caixa B per compensar alts càrrecs del PP i que, per tant, era pertinent confrontar versions. En la seva exposició, Galán ha criticat la Fiscalia pel seu posicionament "dur" contra la conducta de l'acusat i ha sol·licitat una rebaixa de penes a la qual sí que s'ha obert l'advocat de l'acusació popular Gonzalo Boye.

stats