Cas Koldo
Política 24/05/2024

Ábalos nega haver ofert a Armengol el contracte de les mascaretes: "M'he assabentat ara de tot"

L'exassessor del ministeri Koldo García no s'ha presentat a la comissió del Parlament

ARA Balears
2 min
José Luis Ábalos, aquest matí al Parlament balear

PalmaL'exministre de Transports José Luis Ábalos, ha negat haver ofert al Govern de Francina Armengol el contracte de compra de mascaretes que està sota investigació per l'Audiència Nacional, en el marc del cas Koldo. Ábalos ha comparegut aquest divendres a la comissió d'investigació sobre la qüestió al Parlament, en què ha assegurat que fins i tot desconeixia l'existència del contracte. "De tot aquest tema, me n'he assabentat ara, arran de tot aquest escàndol", ha remarcat, tal com informa Europa Press.

A l'inici de la seva intervenció, Ábalos ha assegurat que compareixia perquè hi està obligat, però no creu poder aportar gaire informació a l'objecte de la comissió. "Em costa dir-los què tenc a veure amb la contractació de les Balears des d'una altra administració", ha dit. L'exministre, que ha insistit que no hi ha cap acusació contra ell, ha remarcat que l'única relació que va tenir durant la pandèmia amb el Govern balear va estar relacionada amb les restriccions de mobilitat que es feren a les Illes.

En paral·lel, el seu exassessor i principal investigat en la trama, que afecta diverses administracions, no s'ha presentat a la cita amb el Parlament. Koldo Garía estava citat a les 9h, però no havia confirmat ni la seva assistència ni la recepció de la citació. El Parlament el tornarà a citar per una altra data, que encara s'ha de concretar.

García ja va comparèixer a la comissió del Senat i es va acollir al seu dret a no declarar per estar sota investigació de l'Audiència Nacional. Era previsible que a Palma s'emparàs igualment en aquest dret, com va fer el també investigat Víctor de Aldama. En qualsevol cas, García estava obligat a presentar-se davant la comissió, que no admet compareixences per videoconferència.

De fet, la comissió ja ha tornat a programar altres dues compareixences d'investigats pel cas Koldo: Daniel Sierra i Íñigo Rotaeche. A través d'un advocat, aquest últim va indicar, el dia de la compareixença, que no havia rebut cap citació i que s'havia adonat de la convocatòria per la premsa.

S'aprova retirar cinc compareixences, inclosa la de García-Page

La comissió ha aprovat, a més, retirar cinc compareixences, inclosa la del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que estava prevista pel 27 de maig. També queden fora les de la consellera de Salut del Principat d'Astúries, Concepción Saavedra, l'exconsellera de Salut de La Rioja María Somalo San Juan, i dos treballadors de l'Ib-Salut que varen intervenir en la tramitació de l'expedient de les mascaretes que ara investiga l'Audiència Nacional, María Isabel Berga Figuerola i Ignacio García.

stats