La governabilitat de l'Estat

Junts manté el silenci i ERC veu la proposta de Feijóo com una "cortina de fum"

El partit de Carles Puigdemont evita pronunciar-se de moment sobre l'indult amb condicionants a què s'obriria el líder popular

2 min
Carles Puigdemont durant una intervenció 
al Parlament Europeu.

BarcelonaMentre l'aparent gir del PP respecte als indults ha fet sortir en tromba el PSOE i Sumar per acusar de mentider Alberto Núñez Feijóo, a l'independentisme la reacció ha estat més tímida i ha basculat entre el silenci i la incredulitat. Junts no ha volgut pronunciar-se ni sobre la suposada predisposició de Feijóo a atorgar un indult a l'expresident Carles Puigdemont si mostra penediment i demana perdó, ni tampoc sobre les converses que el PP va mantenir amb Junts durant les negociacions per constituir la mesa del Congrés. Unes converses que els populars han tornat a airejar aquest cap de setmana per dir que van trigar "24 hores" a descartar la proposta d'aprovar una llei d'amnistia a canvi de fer president Feijóo.

Els contactes entre populars i juntaires ja van causar un terratrèmol intern al líder del PP quan es van fer públics. Junts va evitar donar-ne detalls en públic i, de les poques vegades que Carles Puigdemont s'hi ha referit, ha estat aquesta setmana, quan el PP va abonar la tesi de la trama russa que investiga el jutge Joaquín Aguirre. L'expresident de la Generalitat va carregar contra els populars en forma d'avís: "Si el meu partit hagués permès la investidura de Feijóo, o hagués impedit la de Sánchez, tots aquests espectacles s'haurien estalviat. I d'això també en parlarem quan toqui. Com en la trama russa, tot se sabrà". Unes paraules que insinuaven que hi ha qüestions que encara no se saben sobre les converses de Junts amb el PP. Aquesta setmana, la dreta europea es va aliar amb els socialistes al Parlament Europeu per demanar investigar les relacions entre la Generalitat i Rússia.

Mentre a Junts mantenen l'hermetisme, a ERC s'han mostrat sorpresos pel canvi de posició dels populars. Fonts de la formació consideren que el fet que Alberto Núñez Feijóo avali ara els indults —amb condicionants— és una "manera de posar bastons a les rodes de l'amnistia", sobretot al tram final de les negociacions —després que Junts votés en contra de la norma en el debat al Congrés—. Els republicans, això sí, es mostren "sorpresos" que ara el PP plantegi una "solució" en lloc "d'alimentar el conflicte". "En tot cas, si volen participar en la solució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya, el PP hauria de votar la llei d'amnistia", afirmen les mateixes fonts.

El portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha anat una mica més enllà i ha criticat directament les converses entre Junts i el PP. "Que ERC i el PSOE negociïn avenços socials i nacionals és de traïdors, però que Junts i el partit més corrupte d'Europa festegin és d'estadistes", ha escrit en un missatge a X.

stats