Política 29/05/2023

Juan Pedro Yllanes: "Unides Podem no tindrà ni capacitat per fer oposició al nou govern"

El vicepresident del Govern en funcions considera necessari fer una "reflexió profunda" per analitzar els mals resultats d'Unides Podem

ARA Balears
2 min
Juan Pedro Yllanes.

PalmaEl vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica en funcions, Juan Pedro Yllanes, ha reclamat als màxims dirigents nacionals d'Unides Podem que "s'iniciï un període de reflexió molt seriosa, perquè el que ha passat no pot derivar a continuar mirant cap endavant i esperar a veure què succeeix a les pròximes eleccions. En una entrevista a Cadena SER, Yllanes ha qualificat els resultats del partit el 28-M d'"absoluta catàstrofe. No tenir representació a Mallorca -ni al Parlament ni al Consell-, haver aconseguit només una regidora a l'Ajuntament de Palma i quedar sense representació parlamentària per Menorca equival pràcticament a l'adeu de Podem de la política activa". "Unides Podem no tindrà ni capacitat per fer oposició al nou govern", ha lamentat. Yllanes també ha reconegut que des d'ahir a la nit pensa "com és possible que un govern progressista, que s'ha esforçat per evitar que la legislatura més complicada de la democràcia tingués efectes sobre la ciutadania, hagi estat castigat a les urnes".

Pel que fa a les causes dels mals resultats, segons ha dit, "algunes són fàcils de diagnosticar". Entre elles, ha destacat el "seguidisme absolut" fet de les polítiques impulsades des de Madrid "especialment des del punt de vista d'un dels ministeris d'Unides Podem, i que ha encaixat molt malament a les Balears". En la mateixa línia, també ha posat com a exemple les diferències amb l'Unides Podem del 2019, que encara "conservava molt de la força que havia suposat la seva irrupció a la política espanyola l'any 2015". Yllanes ha assegurat sentir-se orgullós de la gestió feta des de les conselleries gestionades per Unides Podem, "perquè aquells sectors econòmics que hem gestionat han estat experiències exitoses.

PP i Vox, "l'unic govern possible"

Davant els resultats electorals a les Balears, Yllanes té clar que l'únic govern possible "és el del PP i Vox", el que suposarà, segons ha considerat, un "retrocés de drets". El resultat "és incontestable", ha dit, "i no hi ha més remei que felicitar Prohens i el PP, que ara tindran l'oportunitat de demostrar que tot el que proclamaven quan eren a l'oposició serà una realitat a les Balears". Si més no, ha lamentat que "la presència de Vox serà un obstacle més que una ajuda per al PP". L'encara vicepresident del Govern s'ha mostrat convençut que "la dreta i l'extrema dreta governaran a les principals institucions de les Balears". Aquesta realitat, segons ha considerat, derivarà en un escenari "de retrocés de drets i de no garantir el futur de les noves generacions".

"Crec que hi haurà un govern amb Vox a les institucions, perquè ells no deixaran passar l'oportunitat". De fet, el candidat del partit d'extrema dreta, Jorge Campos, "va deixar clar que vol governar a les Illes, de manera que descart una abstenció en segona volta que garanteixi una majoria simple del PP", ha afegit Yllanes. A partir d'ara, ha apuntat "s'haurà de veure quina és la capacitat negociadora del PP, però crec que en les primeres preses de contacte de les negociacions, el PP no posarà cap objecció perquè Vox tingui la vicepresidència del Govern".

stats