Política 11/05/2018

El 'sopar groc' penja el cartell de complet

En una setmana s’han venut totes les entrades del ‘sopar groc’ i encara hi ha hagut molta gent que ha quedat sense tiquet

4 min
El 'sopar groc' penja el cartell de complet

En una setmana s’han venut totes les entrades del ‘sopar groc’ i encara hi ha hagut molta gent que ha quedat sense tiquet. La convocatòria del ‘sopar groc’ impulsada per l’Obra Cultural Balear i que va donar-se a conèixer als mitjans el 2 de maig ha estat un èxit total. L’ARA Balears i l’Assemblea Sobiranista de Mallorca en són col·laboradors i han ajudat tant en la difusió com en la venda d’entrades. L’objectiu d’aquest sopar és, d’una banda, recaptar fons per a la caixa de solidaritat de l’Assemblea de Drets Civils i, de l’altra, crear lligams entre les Illes Balears i Catalunya per tal de lluitar contra la situació d’injustícia que viuen els presos polítics i els exiliats.

Està previst que 340 persones assisteixin a aquest sopar, que tindrà lloc al restaurant Menestralia de Campanet. També hi acudiran els familiars dels presos i dels exiliats, entre els quals Montserrat Puigdemont, la germana del president; el fill de Jordi Sànchez, Oriol Sànchez; Neus Cuixart, la germana de Jordi Cuixart, com també els seus nebots Pol i Àgueda Leiva.

El menú inclourà arròs brut, de primer plat; porcella, de segon, i postres. S’espera també que hi hagi alguna actuació musical, entre d’altres sorpreses. A més, l’ARA Balears entregarà l’exemplar de l’edició d’avui a tots els assistents.

Pol Leiva. El nebot de Jordi Cuixart

Pol Leiva és él nebot de Jordi Cuixart, l’activista d’Òmnium Cultural ingressat en presó preventiva a Soto del Real des del passat 16 d’octubre. Com Jordi Sánchez, va ser cridat a declarar com a imputat per un pressumpte delicte de sedició arran de les mobilitzacions que varen tenir lloc a Barcelona els dies 20 i 21 de setembre de 2017 davant la Conselleria d’Economia. Actualment Cuixart comparteix el mòdul número 10 amb Jordi Sánchez i l’expresident del Barça, Sandro Rosell. Des de llavors la família de Jordi Cuixart treballa per defensar la seva innocència.

“El Jordi està bé, està molt fort” explica Pol Leiva que considera que el fet de ser acusat per crims que no només no s’han comès sinó que no existeixen no fa més que donar-mos forces“

La família visita Cuixart un cop a la setmana i disposen de quaranta minuts de locutori per parlar a través d’una vitrina i un telèfon. Després també hi ha el ‘vis a vis’ on Cuixart pot estar físicament amb la seva parella.

Jordi Cuixart té un fill de només un any i des del seu ingrès a presó la seva dona i el petit l’han anat a veure cada setmana. El pitjor per la família és la incertesa de no saber el temps que Cuixart haurà de romandre a la presó.

Ara totes les esperances es dipositen en la justícia europea.

Montserrat Puigdemont. La germana

Montse Puigdemont és la germana de president i és una de les persones que participa com a portaveu dins l’Associació del Drets Civils juntament amb la seva germana Anna.

Segons ella els ‘sopars grocs’ són una manera de “copsar directament tot l’escalf de la gent que s’està mobilitzant per una situació que creiem que no és justa”. Assegura que, més enllà de la recollida de diners per a les caixes de solidaritat, hi ha el fet de sentir de prop tota aquesta mobilització i aquesta mostra de solidaritat.

Els familiars dels presos i els exiliats disposen d’una graella on van apuntant els centenars d’actes que es van convocant dia rere dia. Darrere aquests normalment hi ha les delegacions territorials d’Òmnium i de l’ANC així com també dels CDRs. Però també hi ha col·lectius i entitats més petites i ajuntaments que organitzen activitats . Entre la Montse i la seva germana Anna s’organitzen per mirar de participar i donar suport a les diferents convocatòries arreu del territori català.

Montse Puigdemont creu que la promoció d’aquests sopars fora de Catalunya és molt important “perquè suposa un reconeixement col·lectiu de què hi ha uns drets que s’estan vulnerant més enllà de la situació concreta de Catalunya”.

Ara tota la família està pendent de la resolució de les euroordres i de com evoluciona el procés polític a Catalunya.

Oriol Sànchez. El fill de Jordi Sànchez

Oriol és el fill gran de Jordi Sánchez, president de l’Assamblea Nacional Catalana entre 2015 i 2017. El 4 d’octubre de l’any passat va ser cridat a declarar per un pressumpte delicte de sedició per la jutjessa de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela. Comparteix mòdul a la presó de Soto del Real amb Jordi Turull. La seva família segueix de prop tota la causa judicial i intenta mantenir-se optimista.

Oriol tamé considera que és important que se segueixin celebrant aquest tipus de sopars perquè la gent segueixi tenint present la situació de repressió i d’injustícia. També perquè és una manera de no centrar-se només en Catalunya i ampliar la causa a altres indrets com les Illes, Comunitat Valenciana i la resta d’Espanya, “perquè ja no és una qüestió d’independència o de nacionalisme sinó que ja és un tema de vulneració de drets humans que ens implica a tots”.

Ell fill de Sánchez explica que a Catalunya s’organitzen entre tres i quatre sopars grocs per setmana. “Entre els familiars dels presos i els exiliats ens anam organitzant per anar cobrint tots aquests actes. Tenim un grup on es publiquen els diferents sopars i allà anam mirant qui pot anar-hi”.

Pel que fa a la situació del seu pare, Oriol Sánchez assegura que la família està esperançada i que confien que s’acabi fent justícia. Cofien sobre tot n la internacionalització del conflicte.

stats