Política 26/11/2019

El rei Joan Carles va criticar la política lingüística de Francesc Antich

Ho explica l'expresident del Congrés, José Bono, al seu darrer llibre ‘Se levanta la sesión. ¿Quién manda de verdad?’

Ara Balears
1 min
Joan Carles I

PalmaL’any 2008, Joan Carles I li va dir suposadament al llavors president del Congrés, José Bono, que la política lingüística duita a terme pel llavors president de les Balears, Francesc Antich, era “relliscosa”. Segons informa 'Diario de Mallorca', és una informació que el polític socialista inclou en el seu darrer llibre, ‘Se levanta la sesión. ¿Quien manda de verdad?’, que va presentar ahir dilluns a Madrid. Aquesta conversa es va dur a terme suposadament en una trobada entre Bono i el rei Joan Carles a l’agost del 2008 a Marivent.

En principi, el rei va sustentar aquesta afirmació en una vivència pròpia: “L’altre dia vaig anar a tirar al plat a casa d’un amic a Mallorca i li vaig preguntar al seu fill quantes hores de castellà té a l’escola, i em vaig quedar de pedra quan em van dir que no eren més de tres a la setmana”. Bono es va sumar a la seva posició: “Coincidesc plenament amb el rei: per a alguns governants és modern i progressista desplaçar el castellà”.

En aquesta trobada, l'ara rei emèrit li va dir a Bono que “el Govern té, per primera vegada, una complicació greu amb les comunitats autònomes”. Fixat en el president de les Balears”. Tot i que en cap moment diu el seu nom, es fa palès que feia referència al president del primer Pacte de Progrés a les Balears.

stats