Política 06/06/2019

Jaume Matas afrontarà dilluns vinent el seu darrer judici pel cas Son Espases

El llarg periple de l’expresident als tribunals acaba a l’Audiència de Palma sense pactes a la vista i amb diverses sentències pendents

Ara Balears
2 min
Jaume Matas i el seu advocat, Josep Zaforteza, en una imatge d’arxiu

PalmaL'expresident del Govern balear Jaume Matas s'asseurà de nou dilluns vinent a la banqueta de l'Audiència de Palma per al darrer dels judicis que té pendents, el del cas Son Espases, en el qual està acusat de falsejar l'adjudicació de l'hospital. El llarg periple de l’expresident als tribunals acaba a l’Audiència de Palma sense pactes a la vista i amb diverses sentències pendents.

Matas, que en l'actualitat compleix condemna pel cas Nóos, s'enfronta en el procés de Son Espases a una petició de pena de quatre anys i mig per diversos delictes de corrupció, en un judici que s'ha programat amb tres setmanes de durada. Se li atribueixen delictes de prevaricació, frau a l'Administració, malversació i tràfic d'influències per irregularitats en l'adjudicació del concurs per construir l'hospital, licitat l'any 2006 per 778,4 milions d'euros.

El llarg periple judicial del que passarà a la història com l’expresident amb més causes obertes per corrupció a Espanya acaba sense la previsió d’un pacte que eviti a Matas sumar més anys de presó. La Fiscalia, l’Advocacia de la Comunitat i l’acusació popular –exercida per MÉS per Mallorca– li demanen, a més de quatre anys i mig de presó, tres dècades d’inhabilitació per a cap càrrec públic.

Aquesta pena s’afegiria als tres anys i vuit mesos pel cas Nóos, dels quals ja n'ha complert gairebé un. Mentrestant, espera entre reixes, a Aranjuez, la sentència del Tribunal Suprem sobre el cas Òpera, a més de la possible suspensió de la pena de presó pel cas Over que va acordar amb la Fiscalia.

Queda enlaire una darrera peça –la número 16– del cas Palma Arena, un assumpte en què la Fiscalia ha decidit no acusar, de manera que el Govern, personat com a acusació popular, s’hi podria fer enrere, segons diverses fonts pròximes al cas. Es dona per fet, en conseqüència, que el de Son Espases és el darrer judici que haurà d’afrontar l’expresident des del banc dels acusats, que compartirà aquesta vegada amb Aina Castillo, per a qui la Fiscalia demana 15 mesos de presó; l’exdirector general del Servei de Salut, Sergio Beltrán, per a qui sol·liciten tres anys, i l’empresari Jesús Peinado, per a qui demanen dos anys, tots tres acusats dels mateixos delictes que Matas. L’expresident considera, malgrat tot, que descarregaran totes les culpes sobre ell.

stats