ENTREVISTA
Política 16/02/2019

Jaume Font: “No volem una baixada de calçons, sinó igualtat per als ciutadans de Balears”

El president d’El Pi i candidat al Govern afronta les eleccions autonòmiques amb l’ambició que el seu partit sigui decisiu la propera legislatura

Maria Llull
6 min
Jaume Font: “No volem una baixada de calçons, sinó igualtat per als ciutadans de Balears”

PalmaEl president d’El Pi i candidat al Govern, Jaume Font (sa Pobla, 1961), afronta les eleccions autonòmiques amb l’ambició que el seu partit sigui decisiu la propera legislatura i l’aval dels acords assolits aquesta que acaba. A més, El Pi lluitarà perquè les Balears tinguin veu pròpia a Madrid als comicis del 28 d’abril.

Quin balanç feis de la primera legislatura d’El Pi al Parlament?

Sense El Pi hauria estat una legislatura en què l’acord hauria estat molt menor. Hem provocat molts consensos amb quasi tots, sense renunciar a allò que defensam. Hi ha hagut acords que no han estat possibles, com en el cas dels ocupes. El PP va callar i ara està preocupat per aquest tema. També ens hem trobat sols amb el lloguer vacacional en habitatges plurifamiliars.

Com hauria estat la legislatura sense el vostre partit?

No hauria estat igual de cap manera. Feia estona que no se sentia una veu com la d’El Pi al Parlament: tranquil·la, moderada, contundent… Hem parlat de sentit comú.

Heu assolit els vostres objectius?

Sí, però hauríem aconseguit més coses si haguéssim convençut els altres partits que s’havien de regular problemàtiques com la dels cotxes de lloguer o que l’habitatge vacacional s’havia de tractar d’una altra manera. Estic sorprès per no haver aconseguit un acord sobre el tot inclòs barater. La senyora Armengol deia que sí, MÉS deia que sí, Podem deia que sí… No sé què va passar.

Què us ha decebut més?

Hem intentat treballar amb moderació i centralitat i, desgraciadament, és el que ha faltat. Hem vist Podem defensar la venda ambulant il·legal i els ocupes. I no oblidem que vàrem haver de salvar l’ecotaxa perquè Podem s’hi abstenia. Ara és decebedor que la vicepresidenta no sàpiga concretar quines obres s’han fet amb els doblers de l’ecotaxa. Pensava que tenien ganes de fer feina d’una manera més transparent.

Quin paper esperau fer les properes eleccions?

Ens agradaria sobretot que El Pi tingui un paper determinant i necessari. El 80% de la gent que va pel carrer està d’acord amb allò que defensam.

El candidat de Podem, Juan Pedro Yllanes, s’ha mostrat disposat a pactar amb El Pi. De què depèn que pacteu amb uns o uns altres?

Yllanes no és beneit i veu que necessita suport. Però això ho haurien d’haver pensat quan parlàvem de la venda il·legal ambulant i del lloguer vacacional. No sé amb qui pactarem, però intentarem tirar endavant les nostres polítiques.

Estaríeu disposat a pactar amb la dreta?

El PP no té gaire clar el tema del lloguer plurifamiliar. Hi estava en contra al principi de legislatura i ara sembla que canvia. No em valen aquestes vacil·lacions.També hi ha els partits que volen endur-se competències cap a Madrid. Aquests no poden comptar amb nosaltres.

Per què?

Quan parlen de centralitzar, pensen que des de Madrid es duria millor. Basta analitzar dues competències que té Madrid a les Illes Balears: Justícia i els cossos de seguretat de l’Estat. Manquen espais, recursos i mitjans humans per atendre jutjats que no donen a l’abast. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil tenen entre un 38% i un 40% de places no cobertes. És impossible demostrar que Madrid gestiona millor. Ens hem oblidat que per fer un hospital o demanar escoles havíem d’anar a manifestacions?

Estau preocupat pel creixement de l’extrema dreta?

Estic preocupat per entusiasmar la majoria de gent perquè voti El Pi. Si fos un ciutadà i no un polític, podria estar preocupat.

El regionalisme fa de les Balears una comunitat diferent de la resta?

Han malmenat la paraula ‘regionalisme’. Ara tots els partits volen tenir caràcter regionalista.

Com us definiu, llavors?

Som un partit tranquil, de sentit comú, respectuós amb el que és diferent i que cerca acords amb tothom. Això no és estrident, sinó normal. Hem de connectar amb la majoria social. Un 45% de la gent no vota. Han de saber que hi ha un posicionament com el nostre. Els extrems tenen el seu trull, però la majoria de la societat no va per aquí.

És el REB el fracàs més gran d’aquesta legislatura?

Demanam a la presidenta pel REB des de novembre de 2015. Abans del canvi de govern a Madrid, El Pi ja va dir que estava preocupat perquè el REB tornàs a ser un mantra, dels que tothom empra en campanya electoral. Per arribar a acords amb nosaltres, Madrid s’ha de banyar amb el REB de veritat, que compensi el fet de viure en unes illes.

Però la presidenta va dir al Parlament que el REB havia de compensar la manca d’inversió...

Això és un REB fals. Volem un REB perquè la senalla de la compra costa entre un 14% i un 18% més que en altres llocs de l’Estat. Si no ha de compensar això, que no comptin amb nosaltres. No volem una baixada de calçons, sinó igualtat per als ciutadans de les Balears. Si El Pi és necessari, no governarà ningú que no aconsegueixi aquest objectiu d’una punyetera vegada. Per mi no és cap luxe: ho tenen les Canàries.

Caldria un diputat balear que fos decisiu en el Congrés?

Si pot ser decisiu, sí. La diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, només té una feina a Madrid: defensar les seves illes. Fins i tot quan hi ha hagut majories absolutes, les Canàries han aconseguit coses.

Quins són els reptes de la propera legislatura?

Tot es resumeix en una cosa: capacitat d’influència, perquè l’Estat conegui la veritat del que passa a les Balears. Som els ciutadans d’Espanya que pagam més impostos i els que menys rebem. Sembla més important posicionar-te per temes immediats que treballar qüestions cabdals per al dia a dia de la gent.

Teniu previsions de resultats?

No tenim capacitat econòmica per fer estudis. Les enquestes ens donaven una intenció de vot del 4,5% abans de les eleccions passada, i a Mallorca va ser quasi d’un 9%. La nostra intenció de vot supera a hores d’ara aquest 9%. Tampoc no tenim la sort de sortir cada dia als informatius estatals. Hem d’influir amb la proximitat. Segurament hem recorregut més quilòmetres que cap altre partit.

Com valorau amb la perspectiva del temps la vostra etapa dins el PP?

El 2 de febrer va fer vuit anys que vaig fugir del PP, perquè m’imaginava què passaria amb la decisió dels seus dirigents. Ara ja no tenc força per parlar de si el PP va bé o malament.

Com és la vostra relació amb els companys del PP?

Al Parlament no he de conviure, sinó defensar el que pens. El que voldria és que els altres partits explicassin quins són els seus sis punts més importants. Si s’han d’embullar, en basten quatre.

No és molt complicat parlar de moderació en un moment tan polaritzat políticament?

Són els altres, no nosaltres, els que han perdut el nord. La societat funciona perquè majoritàriament és moderada i tranquil·la. Moltes persones no voten i s’enfaden davant la polarització d’extrems. Cal que els expliquem que és el seu moment. Hi ha gent més preocupada pels temes ideològics, però jo estic preocupat pel fet que viure en aquesta terra no costi de més.

En què s’han equivocat els polítics balears negociant a Madrid?

Hauríem d’haver estat més contundents. S’ha de revisar el sistema de finançament. No pots aportar 850 milions d’euros al fons de solidaritat per altres comunitats autònomes i que la inversió per alumne o el nombre de metges a les comunitats que ajudes amb aquest fons siguin més alts. Arribarà un dia en què no podrem ser solidaris.

Però el Govern ha gestionat més doblers que mai...

Hem gestionat més doblers que mai i hem fet menys infraestructures que mai. Ens hem empobrit i endeutat perquè estam mal finançats i no tenim compensada la insularitat.

Caldria un replantejament de l’organització estatal i territorial?

En la Transició es va pensar com es podria conviure els següents quaranta anys. I fa deu anys que s’hauria d’haver pensat com conviure’n quaranta més. El marc constitucional es podria haver modificat.

Com veis el moment polític actual?

El fet que hi hagi set partits al Parlament no és cap proesa dels polítics, sinó un fracàs de connexió amb la societat. No té per què ser dolent, perquè la pluralitat és bona amb sentit comú. Però si un torna petit i allò que fa és barallar-se i insultar els altres, no serà millor ni tampoc més plural. Així i tot, el moment és apassionant.

A quines conclusions arribau si feis una mica d’autocrítica?

No hem sabut o ens ha mancat temps per parlar amb més col·lectius i assolir un posicionament més profund. Pel que fa a mi, alguna vegada m’he enfadat massa. D’altra banda, estic tranquil perquè m’he despullat i no tothom ho fa.

Com vàreu rebre la convocatòria d’eleccions anticipades?

El senyor Sánchez va accedir a la presidència sense tenir uns mínims per aprovar uns pressupostos. I ara prevalen els interessos dels grans partits. Ens trobam amb una doble despesa, la qual implica molt poca sensibilitat cap a la societat. A més, per molt que aprovin el REB les setmanes que queden, no serà el que toca ni estarà consensuat.

Per què es presentarà El Pi en solitari?

Tenim el deure d’intentar aconseguir una veu pròpia de les Illes Balears a Madrid, malgrat que la data escollida pel president Sánchez és un clar intent de marginar les formacions que no disposen de grans recursos per fer front a dues cites electorals en un mes.

stats