Cas Koldo
Política 23/02/2024

Investiguen pressions de Koldo García per frenar la devolució de 2,6 milions a les Balears

Anticorrupció xifra en 1,5 milions l'increment patrimonial de García per aquesta trama

ARA Balears
2 min
Koldo García, a la sortida de l'Audiència Nacional aquest dijous.

PalmaL'Audiència Nacional té "indicis" que Koldo García, exassessor del ministre José Luis Ábalos sospitós del cobrament de comissions il·legals, va pressionar el Govern balear per frenar la reclamació de 2,6 milions pel sobrecost en una compra d'1,5 milions de mascaretes. Sospita que García va exercir la seva influència com a alt càrrec del Ministeri de Transports perquè la reclamació "no prosperàs". Per altra banda, Anticorrupció xifra en 1,5 milions l'increment patrimonial de García per aquesta trama.

En una interlocutòria de mesures cautelars a què ha tingut accés Efe, el jutge Ismael Moreno assenyala que García i Juan Carlos Cueto, a qui defineix com a titular de fet de l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, van tenir "diferents trobades" en què van tractar l'exigència plantejada per l'Administració balear, que va comprar per 3,7 milions d'euros mascaretes amb un valor real d'1,1 milions.

Volien que el procés caducàs

En comunicacions intervingudes per la Guàrdia Civil, ell i altres investigats van parlar de la possibilitat que el procés administratiu de devolució instat pel Govern balear caducàs el 18 de gener d'aquest any per manca de pronunciament de l'Administració autonòmica.

La compra de les mascaretes per part del Govern balear que presidia Francina Armengol es va materialitzar el maig del 2020, en plena pandèmia de covid, i al juny es va saber que no tenien qualitat que s'havia pactat, encara que no va ser fins al 2023 que es va proposar la resolució del contracte i es va instar l'empresa sospitosa a tornar 2,6 milions d'euros.

Va incrementar el seu patrimoni de manera "notable"

Segons recull Europa Press, la Fiscalia Anticorrupció apunta que Koldo García va incrementar el seu patrimoni de manera "notable" entre el 2020 i el 2022, en passar a ser titular de béns mobles i immobles el valor dels quals podria arribar a 1,5 milions d'euros. Aquest augment de patrimoni, tant de García mateix com de la seva parella i de la seva filla menor, "no es correspon amb els ingressos procedents de les seves activitats oficials", indica Anticorrupció, d'acord amb l'anàlisi d'informació laboral i tributària. El Ministeri Públic subratlla que l'increment es produeix "a penes cinc mesos més tard que tinguessin lloc les adjudicacions públiques" a l'empresa Soluciones de Gestión.

stats