Presidenta del Congrés
Política 23/02/2024

El Govern exigeix explicacions a Armengol pel cas de les mascaretes: "En més de tres anys no es va reclamar res"

Negueruela acusa el PP de mentir en assegurar que la reclamació dels doblers dels productes fraudulents es va signar el 20 de març de 2023

3 min
La presidenta del Congrés, Francina Armengol, al ple celebrat al Senat per obres a la cambra baixa

PalmaEl Govern ha exigit explicacions a l'expresidenta Francina Armengol sobre la presumpta trama de corrupció en contractes de material anticovid de què suposadament formava part el socialista Koldo García, que era assessor del ministre José Luis Ábalos. El vicepresident, Antoni Costa, ha criticat que l'anterior Executiu pagàs 3,7 milions d'euros per unes mascaretes defectuoses durant la pandèmia, i després va trigar anys a fer una reclamació a l'empresa. "Com és possible que es detecti que les mascaretes no compleixen els criteris del que s'ha comprat, i més de tres anys després no s'hagi reclamat cap reintegrament?", s'ha preguntat el portaveu: "S'haurà d'explicar, perquè és incomprensible".

El requeriment de Costa arriba de la mà del missatge que el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha publicat a les xarxes socials, en què ha acusat Armengol d'haver "pagat a Koldo 3,7 milions per unes mascaretes defectuoses en plena pandèmia" i després haver-les deixat "tirades en un magatzem fins que va deixar el seu càrrec, quan va reclamar 2,6 milions". També ha dit que la presidenta del Congrés és la tercera autoritat de l'Estat, ha d'aclarir què sap del cas Sánchez".

Costa també ha contradit la versió que dijous va donar l''exportaveu de l'anterior Govern balear, Iago Negueruela. El socialista va admetre el contracte i que es varen reclamar 2,6 milions a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, l'empresa clau de la trama, perquè es van contractar mascaretes FFP2 i en van rebre de quirúrgiques, que en aquell moment tenien un cost menor. Això sí, va negar que la reclamació es fes després de perdre el Govern, com assegura el PP, sinó que es va signar el 20 de març de 2023, i que l'expedient per a aquesta petició havia arrancat "molts mesos abans".

No obstant això, Costa ha llegit en roda de premsa les missives que va enviar el Govern. En la carta del 20 de març de 2023 el Govern va informar l'empresa que les mascaretes no són les adequades i que, per tant, "es prendran les mesures oportunes per rescabalar el Servei de Salut de les Illes Balears". L'empresa va respondre que les mascaretes subministrades eren les que havien "convingut ambdues parts i complien perfectament els requisits". "És completament extemporani i improcedent que, en el marc d'una contractació d'emergència, se'ns comuniquin gairebé tres anys després uns presumptes defectes en el subministrament realitzat, sobre la base d'una anàlisi de mascaretes FFP2 que no varen ser les subministrades". Segons el vicepresident, fins al 6 de juliol de 2023, en plena investidura de Marga Prohens com a presidenta, no es va "iniciar cap procediment de reintegrament". "Qui va posar en contacte una empresa investigada per una trama de presumpta corrupció amb la del Govern de les Illes Balears?", s'ha demanat Costa: "Per què no es varen reclamar 2,6 milions d'euros en tres anys?". "No acusam ningú, només demanam explicacions", ha remarcat: "No pot ser que l'expresidenta no hagi dit res, ni una sola paraula al respecte".

Vox demanarà comissions d'investigació als parlaments de les Balears i les Canàries

Per la seva banda, aquest divendres Vox ha anunciat que demanarà la creació de comissions d'investigació als parlaments de les Balears i les Canàries, governs on es van adjudicar contractes de compra de mascaretes durant la pandèmia a l'empresa de Koldo García. A més, sol·licitarà la compareixença de l'expresidenta balear i actual presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, al Parlament balear. Per altra banda, plantejarà al PP personar-se en la causa judicial als governs de coalició que comparteixen tots dos partits (Aragó, Castella i Lleó, País Valencià, Extremadura i Múrcia).

stats