Escàndol mascaretes
Política 23/02/2024

El Servei de Salut de les Balears auditarà la compra de mascaretes a l'empresa vinculada a l'exassessor d'Ábalos

MÉS per Mallorca demanarà tota la documentació existent sobre l'adquisició del producte per part del Govern anterior

ARA Balears
2 min
Mascaretes rebudes l'any 2020

PalmaEl Servei de Salut auditarà la compra de mascaretes FFP2 per part del Govern durant la passada legislatura per un total de 3,7 milions d'euros a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas S.L., empresa clau en l'obertura de la trama que afectaria Koldo García, exassessor de José Luis Ábalos. Segons ha detallat la Conselleria de Salut en un comunicat, es farà una auditoria interna per investigar aquesta contractació d'emergència d'FFP2, tipus 1, de protecció per a vapors orgànics i mascaretes d'un sol ús a aquesta empresa, efectuada el maig de 2020. Concretament, el 4 de maig de 2020 es varen adquirir les mascaretes de protecció facial FFP2 KN95.

Posteriorment, el 25 de maig el Servei de Salut va sol·licitar al Centre Nacional de Mitjans de Protecció (CNMP) l'anàlisi de les mascaretes que va subministrar l'empresa en qüestió. El 8 de juny es va rebre el resultat d'aquesta anàlisi, que determinava que no complien els requisits d'una mascareta tipus FFP2 i, en conseqüència, el Servei de Salut va retirar les mascaretes de la distribució i les va guardar com a estoc de seguretat. El juliol de 2022 la Guàrdia Civil va sol·licitar al Servei de Salut una còpia de l'expedient per haver detectat possibles estafes entre comunitats autònomes.

Posteriorment, el passat 6 de juliol de 2023, el Servei de Salut va emetre un informe de proposta de resolució parcial de contracte d'emergència per defectes en la qualitat del producte, després de detectar que entre el preu pagat a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas S.L. i el preu mitjà de compra de mascaretes quirúrgiques FFP2 KN95 en aquest període a diversos proveïdors hi havia una diferència substancial de 2,076 euros per unitat. En aquests moments, el Servei de Salut ha resolt el contracte d'emergència de subministrament de màscares FFP2 per incompliment i ha iniciat els tràmits per reclamar a l'empresa l'import de 2,6 milions d'euros en concepte d'indemnització, corresponent a la diferència de preu entre les màscares sol·licitades i les mascaretes quirúrgiques subministrades per la contractista.

MÉS per Mallorca demanarà tota la documentació existent

MÉS per Mallorca reclamarà tota la documentació en relació amb la compra de mascaretes per analitzar el cas, abans de fer valoracions pertinents, segons ha avançat aquest dijous el portaveu de la formació en el Parlament, Lluís Apesteguia. En declaracions als mitjans, ha dit que quan s'analitzi la documentació es faran "les passes polítiques que toquin". Apesteguia ha demanat "prudència, però també contundència". La formació ha explicat que no estava al corrent del cas i, encara que no s'ha mantingut contacte amb la presidenta del Congrés i expresidenta del Govern, Francina Armengol, sí que s'han produït converses amb membres del PSIB, que els han traslladat algunes explicacions.

stats