Política 23/03/2018

Balears inspira el model educatiu de Podem

El partit ha presentat una PNL al Parlament sobre el pacte d’educació a escala estatal

J. Ribas
3 min
La diputada i coportaveu de Podem Laura Camargo va registrar la PNL sobre el pacte educatiu estatal amb el diputat al Congrés Joan Mena.

Palma“Les Illes varen ser un exemple de lluita contra les polítiques educatives del Partit Popular, que només pretenien segregar i dividir la població”. És el que ha afirmat avui el diputat català al Congrés, Joan Mena, que forma part d’En Comú Podem i del grup confederal Units Podem. Mena va ser ahir a Palma i va acompanyar la diputada de Podem Laura Camargo, que va registrar una Proposició No de Llei (PNL) sobre el pacte educatiu a escala estatal.

Segons el text, el partit vol que el Parlament balear es posicioni a favor de les demandes de la comunitat educativa i insti el govern de Rajoy a derogar l’actual llei educativa, la LOMQE, coneguda com a llei Wert en referència a l’exministre d’educació. A Madrid, tots els grups parlamentaris han abandonat el pacte educatiu que s’estava negociant al Congrés excepte el Partit Popular i Ciutadans.

A Balears, en canvi, els grups treballen en un consens basat en el document d’Illes per un Pacte, sorgit de la comunitat educativa. L’única força que ha deixat aquest grup de treball és Ciutadans, mentre que el PP, en canvi, continua formant-ne part.

Joan Mena ha destacat que, per què el pacte educatiu hagués prosperat a escala estatal, s’hauria d’haver comptat tant amb la comunitat educativa com amb les comunitats autònomes ja que, com ha destacat el diputat, “gestionen un 95% de les competències en educació”.

A més, el diputat al Congrés ha criticat les polítiques educatives del govern central i ha posat les Illes Balears com a exemple per a la política educativa estatal, tant per la mobilització de la comunitat educativa contra les retallades com pel consens en què es treballa al Parlament balear.

“Poques esperances”

El grup Units Podem no es va unir amb gaires aspiracions a la subcomissió pel pacte educatiu del Congrés dels Diputats: “Sincerament, no teníem gaires esperances en el pacte educatiu estatal”, va explicar Joan Mena. “Mentre nosaltres hem estat 15 mesos reunits a la subcomissió del Congrés, el PP ha continuat desplegant les seves polítiques i la LOMQE, que és una llei profundament retrògrada i rebutjada per tota la comunitat educativa”, va dir. A diferència d’allò que passa al Congrés, Podem continua treballant a la comissió pel pacte educatiu a les Balears d’acord amb el document d’Illes per un Pacte. Laura Camargo diu que “tots els partits excepte Ciutadans continuen treballant per un consens”. La diputada va dir que “caldria mirar de trobar cinc o sis punts que fossin de consens” i es va mostrar disposada a renunciar a algunes demandes del seu grup, com ara l’absoluta laïcitat de l’educació, a canvi de pactar altres punts, com la millora del finançament del sistema educatiu, la innovació pedagògica en els currículums escolars o la baixada de les ràtios d’alumnes per aula. Si es compleixen les previsions, la comissió del Parlament que treballa en el document d’Illes per un Pacte hauria de concloure la seva tasca en aproximadament tres mesos.

Sobre la sortida de Ciutadans del pacte educatiu , Camargo va afirmar que el partit que lidera Xavier Pericay “no té cap interès en les polítiques educatives de les Illes i només vol reviscolar el TIL, que justament va posar en peu de guerra tota la comuntiat educativa de les Illes”.

En aquesta línia, el diputat al Congrés, Joan Mena, va valorar positivament tant la mobilització social que es va viure la passada legislatura contra la política educativa de Bauzá com algunes de les iniciatives de l’actual Pacte d’esquerres. Per a Mena, iniciatives com l’escola de dansa d’Eivissa. “És una manera d’entendre l’educació diferent a la del PP i la seva crossa, que és Cituadans”, va afirmar.

“Orgulloses de la pública”

A l’horabaixa, Mena i Camargo varen participar en una taula rodona sobre el model d’educació pública pel qual aposta la coalició. A més, també hi varen intervenir la coordinadora de l’àrea d’Educació d’Esquerra Unida, Xesca Vanrell; la professora de la UIB Paca Salvà i Caterina Fuster, membre del col·lectiu Estudiants en Xarxa.

stats