Iglesias avala que Unides Podem voti a favor dels candidats del PP al TC

En un article a l'ARA, defensa la renovació davant la "voluntat política reaccionària de les altes magistratures de l'Estat"

2 min
L'exvicepresident segon del govern espanyol Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu

MadridUnides Podem votarà a favor dels nous candidats al Tribunal Constitucional -com a mínim majoritàriament-, i així ho hauria fet també el seu exlíder, Pablo Iglesias. En un article publicat aquest dijous a l'ARA, reconeix la "nàusea moral" i les "reticències" davant dels aspirants proposats pel PP, Enrique Arnaldo i Concepción Espejel, però avala el pacte del govern espanyol amb el principal partit de l'oposició com una "barrera democràtica" davant "l'eventual voluntat política reaccionària de les altes magistratures de l'Estat". "Sembla una mesura d'autodefensa raonable -assenyala Iglesias- tenint en compte el procés d'involució que impulsen tots els poders reaccionaris".

L'ex vicepresident segon de l'executiu es pregunta si la seva successora en el càrrec, Yolanda Díaz, l'encerta acordant la renovació dels òrgans constitucionals amb el PP, tenint en compte que el PSOE ha descartat modificar el sistema d'elecció perquè no sigui necessari comptar amb la formació de Pablo Casado. "Considerant la normalitat democràtica espanyola, penso que sí", opina. Amb tot, Iglesias deixa clar que comparteix la incomoditat que susciten a les files d'Unides Podem les propostes del PP. "Sobre qualsevol candidat proposat pel PP per ocupar una posició a les altes magistratures recaurà sempre la sospita de connivència amb els corruptes o de corrupció directa", destaca.

La votació dels quatre candidats al TC és telemàtica i secreta i es tanca aquest dijous a les 13 hores. Els resultats es donaran a conèixer un cop s'hagi debatut al ple del Congrés, a primera hora de la tarda. El PSOE, el PP i Unides Podem sumen 243 diputats -sense comptar Navarra Suma, la coalició PP-Cs a la comunitat foral-, per sobre dels 210 necessaris per assolir la majoria de tres cinquenes parts. Si no s'arriba a aquesta xifra, significarà que algun parlamentari ha trencat la disciplina de vot i n'hi ha que ja ho han fet.

Aquest dimecres Gloria Elizo i Meri Pita, d'Unides Podem, van publicar un article a El Periódico de España en què consideraven que "el preu a pagar en termes polítics de regeneració democràtica i socials, de construcció de ciutadania, és senzillament inassumible". "Cada vot afirmatiu [a Arnaldo] és una ignorància deliberada", afirmaven. Consultada per l'ARA, Elizo no ha volgut revelar el seu vot i s'ha limitat a afirmar: "He votat en consciència". I en una piulada a Twitter ha afirmat: "Continuo creient que n'hi ha prou amb petits gestos de coherència, actes de dignitat aïllats, per provocar grans canvis". Al seu torn, Pita assegura que ha votat "en conseqüència i en consciència" amb l'article.

Odón Elorza (PSOE) tampoc vota Arnaldo

Al PSOE també ha causat malestar que el PP hagi proposat Arnaldo, i així ho va verbalitzar el president espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres des de la tribuna del Congrés. Amb tot, va agrair la "responsabilitat" als dos partits de la coalició d'avalar les candidatures a fi de preservar l'acord per renovar els òrgans constitucionals. Per la seva banda, el diputat Odón Elorza va afirmar que votaria amb una "pinça al nas", després que la setmana passada, en la compareixença d'Arnaldo a la comissió de nomenaments, ja manifestés que generava "desconfiança a l'hora de garantir la independència i la imparcialitat". Finalment, ha optat per no donar suport a Arnaldo, tal com ha explicat a Twitter. "En defensa del prestigi i la dignitat de les institucions del TC i el Congrés", ha argumentat.

stats