Política 26/01/2021

El Govern tramita quasi un milió d'euros en multes per incomplir la normativa covid

6.703 sancions han estat per a particulars i 764 per a negocis

2 min
La consellera d'Administracions Públiques, Isabel Castro, aquest dimarts en el Parlament

El Govern ha tramitat 7.467 multes per valor de 908.077 euros per incompliment de les restriccions per frenar la pandèmia de coronavirus. Aquestes multes, que encara no s'han fet efectives, deriven de 20.000 actes que s'han iniciat a les Balears des de juliol per no complir la normativa. Del total de multes, 6.703 són a particulars i 764 a negocis. La consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, ha donat aquestes dades durant la validació del decret llei 15/2020, el qual actualitza les multes pels incompliments de les normes covid en nivell 4 d'alerta sanitària. Aquesta norma s'ha validat amb 34 vots a favor dels partits d'esquerra i Ciutadans i 20 abstencions –de PP, El Pi i Vox.

A més de les sancions econòmiques, el Govern ha tancat set establiments com a mesura cautelar des de juliol: tres a Mallorca, tres a Eivissa i un a Formentera. A més, els instructors que tramiten els expedients han passat de 7 a 17. La consellera ha justificat la necessitat d'actualitzar les sancions per "incrementar el compliment de més mesures dictades per les autoritats sanitàries per evitar situacions que puguin afavorir els contagis". "No tenim cap afany de recaptació, sinó la necessitat de ser contundents amb qui es bota les normes", ha afegit.

Durant el debat, el diputat de Ciutadans Marc Pérez-Ribas ha reclamat "tests massius, un bon control sanitari i mesures de protecció pactades amb els sectors afectats", així com una major eficiència en la vacunació. "Ara debatem sancions amb unes dades terribles de malalts, els professionals sanitaris esgotats i empreses que no tornaran a aixecar la barrera", ha continuat Pérez- Ribas, encara que el seu partit ha votat a favor del decret.

Per la seva banda, el diputat del PP, Juan Manuel Lafuente, ha carregat contra "la precipitació" del Govern i ha lamentat que les sancions no es tramitin com a projecte de llei. "A més de les normes i del seu compliment, hi ha una cosa fonamental: la credibilitat d'un govern, que és molt important per fer-les complir", ha comentat. Lafuente ha considerat que les sancions "no han tingut efecte" precisament per la manca de credibilitat de l'Executiu.

El representant d'El Pi, Josep Melià, també s'ha mostrat molt crític amb el Govern, al qual ha recriminat que, durant el 2020, hagi tirat endavant 20 decrets llei i només tres lleis. "El populisme punitiu consisteix a creure que l'increment de sancions en redueix l'incompliment, però no és així", ha continuat, a més de reclamar "organització, més sistema sanitari i menys criminalització de la conducta dels ciutadans".

stats