Política 09/02/2022

El govern de Sánchez veta una esmena per a la fiscalitat del REB mentre millora la de les Canàries

L’executiu espanyol ho justifica explicant que modificaria els pressupostos generals de l’Estat

ARA Balears
2 min
Ple del Senat.

PalmaEl govern estatal ha vetat una esmena del senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, que reclamava que es desenvolupàs la reserva per inversions per a empreses que ha d'incloure la futura part fiscal del Règim Especial de les Illes Balears (REB) i que sí que preveu el projecte de llei que s'ha de debatre aquest dimecres al Senat.

L'explicació de l'executiu de Pedro Sánchez al vet és que modifica els pressupostos generals de l'Estat, una justificació que es podria entendre, segons Vidal, si no fos perquè la llei que es debat és la de mesures financeres de suport social i econòmic de compliment de l'execució de sentències, que, com el nom indica, modifica els comptes de l'Estat.

Per a Vidal, el que encara és més mal d'entendre és que quan es va debatre al Congrés els grups parlamentaris del PSOE i Unides Podem varen introduir dues esmenes per millorar la fiscalitat de la reserva per a inversions empresarials i l'IVA de les Illes Canàries. "És un greuge sense sentit cap a la ciutadania de les Illes Balears", ha etzibat l'ecosobiranista.

El senador autonòmic insisteix que "no és normal que qualsevol norma o legislació sigui emprada per millorar i fer més just el règim especial canari mentre el Règim Especial de les Illes Balears ha de veure com queda aparcat constantment i fins i tot qualsevol proposta d'avanç es veta".

Aquest projecte de llei que es debat demà al Senat és fruit de la convalidació d'un decret llei polèmic perquè a més d'ajuts per combatre els efectes de la pandèmia i reduir la fiscalitat dels beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital, inclou ampliar el crèdit de l'Estat per pagar els bancs pel cas del magatzem de gas Castor.

És per això que Vidal parla de "llei trencaclosques" i denuncia que és "un instrument blanquejador dels poders de l'Estat, emprant l'excusa de la pandèmia, per fer possible que amb doblers públics es paguin els deutes de Castor a Florentino Pérez i als grans bancs".

Per a l'ecosobiranista, "si la llei ja era vergonyosa, al seu tràmit al Congrés ha empitjorat, atès que el PSOE i Podem s'han preocupat de les Illes Canàries introduint modificacions al règim fiscal de l'arxipèlag africà pel que fa a reserves d'inversió i IVA oblidant les problemàtiques balears totalment". Vidal insisteix que "per compensar aquesta mancança, atès que la nostra indústria, agricultura i pesca pateixen la pandèmia i la insularitat igual que a les Canàries, presentàrem una esmena que defensava una part fiscal del REB".

stats