Política 29/06/2021

El Govern, sobre el projecte de llei de residus estatal: "Ens jugam continuar a la coa"

El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, ha comparegut al Congrés per explicar la norma balear

2 min
El director general de Residus i Educació Ambiental del Govern, Sebastià Sansó, durant la seva compareixença al Congrés.

Palma"Ens jugam continuar a la coa en la gestió de residus i rebre multes que pagaran les administracions, o sigui, els ciutadans", ha advertit aquest dimarts al Congrés el director general de Residus i Educació Ambiental del Govern, Sebastià Sansó, sobre el projecte de llei de residus espanyol. Considera que la norma estatal, que està en tràmits parlamentaris, no proposa un canvi de model: "Per passar d'una societat del reciclatge a una de residu zero, cal ser ambiciosos", ha reclamat Sansó, que va viatjar la setmana passada a Madrid per intentar aconseguir balearitzar la proposta espanyola.

El director general ha reiterat que el projecte de llei estatal bàsicament pretén complir les directives europees, i ha lamentat que no s'estableixen regulacions concretes per complir els objectius marcats. "Molts d'articles comencen dient que es podrà, es proposarà, es regularà o es fomentarà", ha assenyalat. Sansó ha dit que sempre hi ha reticències envers els canvis, però si es posa en marxa "es crearan llocs de feina relacionats amb l'economia local". De fet, ha assegurat que, si s'impulsa un sistema de tractament de residus de proximitat, es podria potenciar una certa reindustrialització.

El director general ha defensat que a través d'esmenes es pot "reconduir" el projecte de llei, i ha recordat que la Llei de residus i sòls contaminats de les Balears va ser aprovada ara fa dos anys i mig amb el suport del PSOE i Unides Podem. "Tenint una majoria progressista similar al Congrés, per què no es pot fer el mateix?", s'ha demanat. La norma balear va catapultar les Illes com a referent europeu per les mesures tan ambicioses que plantejava, com ara la prohibició del plàstic d'un sol ús que entrà en vigor el març.

Cal tenir present que Sansó i el senador autonòmic Vicenç Vidal –ambdós de MÉS per Mallorca– es varen reunir a Madrid amb partits de l'esquerra alternativa i sobiranista, com ara la CUP, el BNG, Compromís, Bildu, Més País i ERC. L'objectiu era seduir-los perquè incorporin articles illencs a les esmenes al projecte de llei espanyol que es debatrà el setembre al Congrés, com va avançar l'ARA Balears. El director general ha tornat a proposar algunes mesures perquè s'afegeixin a la proposta estatal, com ara reclamar que els nous impostos a la incineració i als abocaments que preveu el projecte de llei siguin finalistes.

L'ampliació de la Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) és una altra de les propostes per balearitzar la norma estatal. La mesura obliga a desenvolupar sistemes de recollida selectiva de productes perquè els productors se'n facin càrrec. Sansó ha tornat a exigir aquest dimarts que es garanteixi la disponibilitat de dades fiables, d'àmbit estatal i autonòmic, per poder verificar el compliment de la RAP.

Una altra petició, ja en marxa a les Balears, és la prohibició de monodosis de quètxup, sucre i d'infusions, entre d'altres aliments. La restricció s'hauria d'estendre a la venda, distribució i ús de plats, coberts, tassons i safates alimentàries fetes amb plàstic no compostable d'un sol ús.

stats