Política 30/03/2020

El Govern paralitza totes les obres públiques

Només es podran mantenir actives les obres de manteniment lligades a serveis essencials

Ara Balears
3 min
Un treballador de la construcció. / ARA BALEARS

PalmaEl Govern de les Illes Balears ha paralitzat totes les obres públiques arran de les mesures establertes pel govern espanyol per fer front a la crisi del coronavirus. La Conselleria de Mobilitat i Habitatge ha mantingut contacte, durant aquest dilluns, amb els representants del sector de la construcció per fer el seguiment de la suspensió de les obres després de l’aprovació del Reial Decret llei 10/2020 de 29 de març de 2020 mitjançant el qual es regula un permís retribuït recuperable per a les persones treballadores que no presten serveis essencials per tal de reduir la mobilitat de la població en la lluita contra el covid-19.

El sector de la construcció no figura entre els serveis essencials i per això s’han de suspendre les obres. Durant la jornada d’aquest dilluns encara s’estan duent a terme algunes obres, però només en els casos en què és necessari per assegurar el tancament de l’obra en condicions de seguretat.

Després de la reunió amb diferents òrgans del sector de la construcció balear, el Govern ha informat que la jornada s’està desenvolupant amb normalitat i les obres es van tancant amb les mesures de seguretat pertinents.

Cal recordar que el conseller Marc Pons, a la reunió mantinguda la setmana passada amb el ministre Ábalos i la resta de consellers de les diferents comunitats autònomes, va demanar la paralització de l’activitat del sector de la construcció. Al mateix temps es va dictar una ordre, treballada amb tots els agents, per a la protecció dels treballadors mentre durava la vigència de l’activitat. Tot i el nou decret del govern espanyol, encara es poden mantenir actives totes les obres de manteniment lligades a serveis essencials.

En aquest sentit, el Govern, com a promotor d’obres públiques, suspèn l’execució de:

Les nou obres en execució de la Conselleria d’Educació: ampliació del CEIP Llevant, el nou CEIP Alcúdia, la reforma de l’IES Sineu, l’aula UECCO de l’IES Guillem Sagrera, el nou CEI modular de Can Cirera Prim, la substitució de persianes i fusteria del CEIP Es puig, el nou CEIP Ses Planes, l’ampliació del CEIP Comarcal Sant Carles i la construcció del nou CEIP Sant Ferran de Ses Roques; la construcció del nou Centre Internacional Toni Catany, de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat; totes les obres dels centres sanitaris públics, de la Conselleria de Salut i Consum; les obres de les dues residències que s’estan construint a Pòrtol i Son Martorell (Palma), de la Conselleria d’Afers Socials i Esports; les obres executades per Ports IB a Andratx, les oficines de Son Tous, Cala Rajada, Cala Figuera, el Port de Sóller, Sant Antoni, Ciutadella, Fornells, Portocolom, la Colònia de Sant Jordi i Portocristo; totes les obres d’habitatge públic de l’Ibavi que en aquests moments estaven en construcció 161 HPO (62 HPO a Menorca, 86 HPO a Eivissa i 13 HPO a Mallorca); la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta dels tallers de Son Rullan i la reparació de la subestació de Son Costa de Serveis Ferroviaris de Mallorca i la millora de parades a la zona de Cala Mendia i Cala Romàntica de Manacor, del Conscorci de Transports de Mallorca.

L'Ajuntament de Palma ajorna també les obres municipals

L'Ajuntament de Palma també ha paralitzat o ajornat totes les obres municipals, excepte per reparacions d'avaries. Les obres públiques que ha aturat l'Ajuntament són la tercera fase del camí perimetral de Bellver i la reurbanització del barri del Camp Redó que suposava les obres de millora dels carrers de Joan d'Àustria, Alfons el Savi, Cotlliure i Felip II, segons ha informat el Consistori en un comunicat.

També s'han paralitzat, temporalment, la pavimentació i ordenació dels escocells del carrer de Brunete i les obres de millores en les voreres del camí de Jesús, que afectaven 1.200 metres quadrats de voreres dels carrers de Francisco Rover, d'Andreu Torrens i del Pare Antonio Tauler. S'ha ajornat també l'inici de les obres de remodelació del passeig de Cala Gamba i de millores de voreres al carrer del General Riera. L'Ajuntament ha informat que, tot i el nou decret, manté actives les reparacions d'enllumenat públic i manteniment preventiu i correctiu i la neteja edificis municipals.

Quant a les obres d'Emaya, el passat 16 de març ja es varen paralitzar l'obra de reparació de la xarxa d'aigua potable i clavegueram a l'Arenal i altres obres menors, i diumenge es varen aturar les obres del tanc de laminació i del col·lector.

stats