Política 13/03/2020

El Govern ordena el tancament de sales de joc i de festa i gimnasos pel coronavirus

Bars, restaurants, cafeteries, cinemes i teatres hauran de reduir un terç el seu aforament, amb un màxim de 300 persones

Maria Llull
2 min
La presidenta del Govern de les Illes Balears durant la roda de premsa.

PalmaEl Govern de les Illes Balears ha aprovat aquest divendres el pla de mesures excepcionals per limitar la propagació del coronavirus, el qual inclou el tancament durant 15 dies de sales de joc i de festa i instal·lacions esportives. Els bars, restaurants, cafeteries, cinemes i teatres hauran de reduir un terç l'aforament, amb un màxim de 300 persones i respectant la distància adequada. El pla entrarà en vigor a partir de la mitjanit d'aquest divendres.

Pel que fa al comerç, a més de recomanar l'ajornament de totes les fires durant els pròxims 30 dies, el Govern ha demanat als ajuntaments que mantinguin les parades d'aliments dels mercats municipals setmanals. El que sí que ha fet l'Executiu ha estat prohibir als establiments cap promoció o publicitat que sigui un reclam per als ciutadans per evitar les aglomeracions.

"Demanam a la població que quedi a casa i que s'evitin les aglomeracions", ha dit la presidenta del Govern, Francina Armengol, en roda de premsa després de la reunió del Consell de Govern. Armengol ha considerat clau controlar "tots els espais on pot haver-hi aglomeracions que no siguin de necessitat urgent".

La presidenta ha fet una crida a la calma i ha assegurat que l'abastiment de mercaderies "està assegurat". "El subministrament està garantit i no és necessari fer compres massives. El transport i els supermercats funcionaran amb normalitat", ha explicat Armengol.

Restricció de les connexions amb Formentera

El Govern també ha ordenat noves mesures pel que fa al transport, com l'aturada de les connexions recreatives a Cabrera, on només podran accedir els treballadors. A més, s'han restringit les connexions amb Formentera: només hi haurà deu freqüències diàries per cada sentit amb Eivissa, incloses les de primera i darrera hora.

A més, la presidenta ha insistit en la necessitat que l'Estat restringeixi al màxim l'entrada de ciutadans de zones afectades pel coronavirus a les Balears. Armengol també ha explicat que el Govern informarà individualment les persones que arribin d'aquestes zones que han d'estar en quarantena a casa seva durant 14 dies.

"El nostre plantejament és que no vinguin persones de zones altament afectades", ha subratllat Armengol. "No hem fet cap petició concreta per tancar rutes o línies, sinó que hem reclamat ser més estrictes amb el control", ha continuat. La presidenta no ha descartat noves mesures si la situació ho requereix. "Si es fa un esforç durant aquests 15 dies, hi ha la possibilitat que la malaltia s'estengui menys", ha indicat.

Aquest divendres s'han detectat cinc casos nous de persones contagiades per coronavirus. Aquesta setmana un total de 18 persones han donat positiu en les proves per detectar-lo. En total, a les Balears se n'han comptabilitzat 26 casos, entre els quals hi ha una víctima mortal, una dona de 59 anys que va morir aquest dimecres, i un altre que ja està donat d'alta.

stats