PROCÉS SOBIRANISTA
Política 02/08/2016

El Govern reitera l'"obediència al mandat democràtic" del 27-S malgrat les actuacions del TC

Munté reclama a Albiol "que es retracti i rectifiqui" les declaracions en què comparava l'actuació dels partits independentistes i la de Franco en relació a l'autogovern

Roger Tugas
2 min
Puigdemont i Junqueras, quan han rebut la notificació del Tribunal Constitucional

BarcelonaEls membres del Govern han rebut aquest dimarts la notificació sobre la suspensió de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, segons ha confirmat la consellera de la Presidència, Neus Munté, després de la reunió del consell executiu. Tot i això, ha afegit que aquesta notificació no farà variar el full de ruta, ja que ha garantit "l'obediència d'aquest Govern al mandat democràtic que vam rebre a les eleccions del 27-S i a aquelles resolucions que emanen d'un Parlament amb una sòlida majoria que avala un determinat full de ruta", en la línia del que ja va piular dilluns Carles Puigdemont.

En aquest sentit, s'ha compromès a "continuar treballant i caminant", ja que els membres del Govern no estan "gaire avesats a gesticular, sinó a fer feina". Així, ha insistit que el full de ruta és "plenament democràtic".

De fet, Munté ha destacat que "el govern del PP pretenia que el TC anés més lluny del que finalment ha anat", ja que per ara no ha actuat concretament contra cap representant institucional, més enllà d'amenaçar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. "Tenim una suspensió de les conclusions d'una comissió d'estudi, fruit d'un debat i d'una tasca parlamentària 100% normal i habitual arreu, veurem què succeeix al setembre", ha apuntat.

Malgrat tot, la consellera no entén que el TC "pugui entrar a dirimir sobre opinions o debats amb caràcter eminentment polític", ja que "el TC és un àrbitre que dirimeix la constitucionalitat, no és un tribunal executor", i "no es pot entendre la Constitució com un codi penal" i, a més, "empara la llibertat d'expressió".

"El full de ruta avança a bon ritme en tot allò que depèn de nosaltres, i la voluntat és que segueixi avançant", ha conclòs davant les insistents preguntes dels periodistes, ja que ha reiterat que es deu a "un mandat democràtic i al compromís amb els ciutadans i amb el Parlament".

Indignació amb García Albiol

Per altra banda, Munté s'ha mostrat indignada amb les declaracions del líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, en què afirmava que els independentistes havien posat en risc l'autogovern català com no ho havia fet ni Francisco Franco. "No tolerem les paraules del senyor Albiol, exigim que es retracti i rectifiqui", ha etzibat, i ha ironitzat: "Si no té prou informació, que es documenti".

Pel que fa a la qüestió de confiança del 28 de setembre, la consellera ha explicat que estan tenint lloc "contactes i reunions amb diverses formacions polítiques, no només amb una", per preparar-la. Tot i això, la negociació formal afirma que encara no s'ha obert.

stats