Política 06/02/2023

El Govern sabrà "de manera imminent" les places que quedaran exemptes del català a la sanitat

L'Executiu "no valora un altre escenari" que la modificació de la Llei de funció pública per evitar que l'excepció del requisit lingüístic es pugui aplicar de forma general

2 min
Hospital Son Espases

Palma"De manera imminent, en els pròxims dies", se sabran quines categories del darrer procés d'estabilització a la sanitat, i quantes places exactes, quedaran exemptes del requisit lingüístic. Així ho han apuntat des de la Conselleria de Salut, després que el portaveu del Govern, Iago Negueruela, apuntàs que encara es treballa en la fórmula jurídica per fer marxa enrere en l'exempció generalitzada.

Després que el passat dilluns la Conselleria reconegués que el requisit del coneixement del català suposava un obstacle per atreure professionals sanitaris, dos dies després es va informar que, de les 49 categories que s'estabilitzaven, només en 15 d'elles els aspirants amb el requisit no eren suficients per cobrir les places i, per tant, es consideraven deficitàries. "Quan es veu la realitat de les dades es pot fer la reducció, que és molt positiva, perquè hi ha molts professionals que poden expressar-se en català", ha incidit Negueruela.

Així, l'IB-Salut treballa en aquests moments a depurar de manera completa les dades per identificar les categories i les places que quedaran exemptes del català. El coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, va apuntar que serien unes 200 places de les 2.200 totals, tot i que des de Salut no es va voler fer cap aproximació. Aquesta marxa enrere en l'exempció general, tot i el canvi de les regles del joc, no suposarà una nova convocatòria, ja que s'han acceptat de manera parcial els recursos presentats pel sindicat STEI i l'Obra Cultural Balear (OCB).

Modificar la Llei de funció pública

Sobre la modificació de la llei de funció pública, per evitar que es repeteixi l'exempció general, Negueruela ha apuntat que "no valoram un altre escenari". És una exigència que ja va posar damunt la taula Apesteguia quan el Govern va anunciar la rectificació, i la consellera de Funció Pública, Mercedes Garrido, en la reunió del Consell Social de la Llengua Catalana, va obrir la porta a la modificació.

Així i tot, l'aprovació de la proposta legislativa haurà de ser en la pròxima legislatura per la proximitat de la convocatòria electoral. "Primer s'ha de resoldre l'aspecte clau –la marxa enrere en l'exempció del català– i després avançar en els següents assumptes", ha afirmat Negueruela.

stats