Política 20/02/2023

El Govern, "a favor de suprimir el privilegi" de les 'golden visa'

MÉS per Mallorca i Podem han demanat aquest dilluns "més valentia" al PSIB en polítiques d'habitatge: "L'haurem de forçar un poc"

2 min
Els consellers Negueruela i Mir aquest dimarts

PalmaDesprés que es conegués que Portugal eliminarà el que es coneix com a 'golden visa', el portaveu del Govern balear, Iago Negueruela, ha afirmat que l'Executiu "estaria a favor de la supressió d'aquest privilegi que es dona a determinades persones". La 'golden visa', un programa impulsat pel PP, atorga el permís de residència a tot aquell que adquireixi un habitatge de més de 500.000 euros.

"La regulació de Portugal afecta tot l'Estat, i en el cas d'Espanya estam a prop de l'aprovació de la llei d'habitatge. La de Portugal és una legislació avançada, com també serà la d'Espanya", ha declarat Negueruela. Així mateix, ha recordat que Portugal, a banda d'eliminar les 'golden visa', ha prohibit més pisos turístics per combatre l'especulació. "Hi ha mesures que adopta el país i que nosaltres ja tenim desenvolupades", ha indicat.

Precisament aquest dimarts es debatrà en el Parlament una Proposició No de Llei d'Unides Podem sobre habitatge, on es demana la supressió de les 'golden visa', però també modificar la llei autonòmica per rebaixar de 10 a 5 els immobles en propietat per ser considerat un gran tenidor, i estipular la limitació de la compra d'habitatges als no residents.

Els dos darrers punts, que exigeixen canviar la llei d'habitatge, són els que han causat més discordances en el Pacte, i de fet el PSIB ja ha anunciat que hi votarà en contra. La portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa, ha subratllat que "no té sentit modificar la llei autonòmica quan d'aquí a poc s'ha de tenir aprovada la llei estatal". "Demanar que el Govern limiti la compra d'habitatges a no residents, sense un acord més ampli amb l'Estat o la Unió Europea, seria enganyar els ciutadans", ha afegit.

Davant la negativa del PSIB a acceptar aquests punts, la portaveu adjunta de la formació morada, Esperança Sans, ha exigit als socialistes "deixar-se d'excuses". "Si modificam la llei autonòmica podem ser punta de llança també a Madrid i que l'Estat segueixi les nostres passes", ha afirmat. Per la seva part, el diputat Joan Mas Collet ha retret al PSIB que "els corresponia desenvolupar la llei d'habitatge". "Hi ha hagut endarreriments a l'hora de posar-la en marxa. Amb les polítiques actives i valentes, el PSIB no acaba d'estar còmode, l'haurem de forçar un poc", ha criticat. A més, ha matisat que MÉS està d'acord amb limitat "o fins i tot prohibir" la compra d'habitatges a no residents.

stats