Política 02/03/2021

El govern espanyol recorre al TC el nou mínim exempt català de l'IRPF per a les rendes baixes

Considera que l'article excedeix les competències de la Generalitat

1 min
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu

MadridEl govern espanyol presentarà un recurs davant el Tribunal Constitucional contra l'article 88 de la llei catalana de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic del 2020, coneguda com la llei d'acompanyament als pressupostos, perquè considera que "excedeix" les competències de la Generalitat. La portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat aquest dimarts que el seu executiu va negociar amb el Govern els set articles que la Moncloa considerava inconstitucionals de la llei i va arribar a un acord amb la Generalitat en el marc de la Comissió Bilateral per modificar-los tots excepte un.

Es tracta d'un article sobre les quantitats exemptes d'IRPF, que estableix que les persones que guanyin menys de 12.450 euros anuals veuran augmentada l'exempció fins als 6.105 euros (davant el mínim de caràcter general de 5.550 euros). Montero ha explicat que "el problema no és elevar el mínim personal sinó crear una nova categoria" i ha assegurat que la Generalitat podria haver optat per posar en marxa deduccions autonòmiques que haguessin tingut el mateix efecte. "Les comunitats autònomes tenen àmplies competències" per elevar el mínim personal i familiar de l'IRPF, però sempre dins dels conceptes que estan dins de l'arquitectura del mateix impost", ha subratllat.

La llei es va aprovar l'abril del 2020 gràcies a una negociació entre el Govern i els comuns. Sobre el fet que l'executiu de Pedro Sánchez hagi triat portar la llei al TC gairebé un any després d'aprovar-se i quan Catalunya encara no té designat un nou Govern després de les eleccions del 14-F, Montero ha dit que hi ha un termini màxim i no podien esperar a obrir una negociació amb el futur executiu català.

stats