Política 27/09/2013

El govern espanyol millora en mig punt l'atur previst aquest 2013, fins al 26,6%

De Guindos diu que es crearà ocupació neta l'any que ve a Espanya per primer cop des de l'esclat de la crisi. L'atur previst el 2014 serà del 25,9%

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEl govern espanyol millora les seves expectatives globals per a l'economia i projecta una recuperació "efectiva" l'any 2014. El primer senyal, ja aquest any, és la rebaixa de mig punt que l'executiu preveu en la taxa d'atur, que tancaria el 2013 en el 26,6%, en lloc del 27,1% que havia predit a la primavera.

De cara a l'any que ve, la taxa baixaria set dècimes més, fins al 25,9% −al març la previsió era del 26,7%−, segons el quadre de previsions macroeconòmiques presentat aquest divendres pel ministre d'Economia, Luis de Guindos.

El ministre ha dit que el 2014 serà el primer any des de l'esclat de la crisi en què Espanya serà capaç de crear ocupació neta. El mercat de treball anirà recuperant el pols, ha dit, especialment durant el segon semestre.

"Ja en el segon trimestre, Espanya no destruirà ocupació en termes de comptabilitat nacional", ha dit en roda de premsa després del consell de ministres. "L'any 2014 serà el de la inflexió i quan veurem la recuperació efectiva de l'economia", ha conclòs.

Malgrat l'optimisme de De Guindos, si es miren els càlculs del govern espanyol sobre l'evolució de l'ocupació, la millora seria més modesta del que mostra la caiguda de la taxa d'atur.

En el global del 2014, el govern espanyol segueix contemplant una caiguda del 0,2% en l'ocupació total a Espanya, i això pot voler dir que la caiguda de la població activa −via retorn d'immigrants, èxode de treballadors o jubilacions− contribuirà a reduir la taxa, tot i que no es creïn proporcionalment tants llocs de feina.

Pel que fa al PIB, el govern espanyol ha refermat la millora de les expectatives per a l'any que ve, amb un creixement del 0,7%, dues dècimes més del que esperava al març. Aquest any es manté la previsió de caiguda de l'1,3%.

De Guindos ha destacat la bona marxa del sector exterior, que s'espera que continuï sent motor de la recuperació. S'ha referit també a la millora en altres variables de l'economia, com ara l'endeutament, l'estabilització al sector immobiliari i les millores de competitivitat.

stats