Política 11/12/2015

El govern espanyol aprova un registre de delinqüents sexuals per impedir que treballin amb menors

Els qui facin activitats amb nens i adolescents hauran d'acreditar a partir d'ara que no hi consten. Inclou fins i tot el perfil genètic dels condemnats

Ara
2 min
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría / EFE

BarcelonaEl govern espanyol ha aprovat avui el registre central de delinqüents sexuals, que ha de servir per evitar que els condemnats per aquests crims treballin amb menors, cobrant o voluntàriament, i que hi estiguin en contacte. En una roda de premsa, després del Consell de Ministres, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha anunciat l'aprovació i ha dit que és "un sistema eficaç" per impedir que delinqüents sexuals puguin "tenir accés o continuar exercint" oficis o activitats que impliquin contacte amb la infància.

Tothom qui treballi amb menors de 18 anys o hi faci activitats de voluntariat haurà d'acreditar a partir d'ara que no consta en aquest registre mitjançant una certificació gratuïta. Els estrangers, a més, hauran de dur algun document que acrediti que no tenen condemnes per aquests delictes al seu país. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha explicat que el registre comença a ser operatiu "immediatament" amb les dades dels 43.765 condemnats per delictes sexuals. El registre ha de servir per "prevenir la delinqüència sexual i protegir els menors d'edat", segons el ministre.

No és un registre obert a qualsevol, només el poden consultar les autoritats judicials, la Fiscalia, les forces de seguretat, els interessats i qualsevol organisme de l'administració que necessiti aquesta informació, sempre amb el consentiment de l'interessat. Les autoritats de protecció de la infància també podran reclamar certificats encara que no ho consenti l'afectat per valorar la situació de menors o a instàncies de les autoritats policials o judicials estrangeres que investiguin un cas.

Al registre hi constaran els condemnats de manera ferma -als qui ja no els queda possibilitats de fer cap recurs- pels delictes d'agressió, abús, provocació i assetjament sexual, exhibicionisme, prostitució i explotació sexual, tràfic de blanques, corrupció de menors. Avui en dia a Espanya hi ha 43.765 persones amb antecedents per aquests delictes.

El reial decret que s'ha aprovat avui preveu que el registre inclogui les dades identificatives i fins i tot el perfil genètic dels delinqüents. El registre s'ha fet com a conseqüència de l'entrada en vigor, aquest estiu, de la nova legislació de protecció de la infància, que donava un termini de sis mesos al govern espanyol per posar en marxa el registre. Per protegir els drets de les víctimes no n'inclourà els noms, tot i que s'indicarà si eren menors d'edat.

Catalá ha insistit que és un registre "garantista" amb els drets dels que hi constin. "No es tracta que algú vulgui fer la tesi doctoral i demani el registre, no, el que persegueix és enfortir el sistema de garanties i l'estat de dret perquè algú que ha tingut delictes d'aquesta natura no pugui estar a prop dels menors", ha declarat.

stats