Política 16/10/2023

El Govern puja les sancions i aplicarà el Decret de turisme d'excessos sense zonificació

També preveuen endurir les sancions a aquells usuaris i empreses que incompleixin la normativa

ARA Balears
2 min
La llei antigatera va mostrar els seus efectes a partir de l’estiu del 2022

PalmaEl Govern ha anunciat que fa feina en una modificació del Decret de turisme d'excessos. Entre els canvis, destaca l'eliminació de la zonificació actual, així com la presència de conceptes jurídics imprecisos que en dificulten l’aplicació i l'enduriment de les sancions a aquelles persones que tinguin actituds incíviques i les empreses que ho permetin. El conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà, ha anunciat que encara estan començant a treballar en aquests canvis, però que esperen que les modificacions, que també canviaran la denominació d'aquesta norma però no la fórmula jurídica del decret, "estiguin llestes per a la temporada que ve".

Amb aquesta mesura pretenen eliminar l'estigmatització d'algunes zones turístiques que actualment són conegudes mundialment per tenir una imatge negativa i un turisme d'excessos. En aquest cas, des de la Conselleria de Turisme remarquen que de comportaments incívics n'hi ha "a totes les zones turístiques" i aquest decret posa la lupa sobre alguns punts que en surten perjudicats.

L'altra mesura estrella d'aquesta modificació que planteja el Govern és l'encariment de les sancions. Des de la Conselleria asseguren que si les empreses i els turistes no veuen "contundència" en les multes per incomplir la llei continuaran actuant igual. Bauzà ha destacat que des del Govern són conscients que serà "molt complicat" jurídicament fer aquest canvi en la normativa, però que treballaran per tancar-ho "com més aviat millor". "Anirem en contra de tot aquell que promogui i potenciï les actituds incíviques, ho farem amb contundència per erradicar tots aquests comportaments."

Aquest dilluns el conseller ha fet una reunió extraordinària amb la Comissió per al Foment del Civisme en les Zones Turístiques, en la qual han participat els municipis afectats pel decret –Palma, Calvià, Llucmajor i Sant Antoni–, representants dels consells de Mallorca i Eivissa i dels cossos i forces de seguretat de l'Estat i està previst que pròximament es reuneixi amb les empreses del sector turístic, els sindicats i les entitats veïnals per avançar en la redacció de la renovada normativa.

Durant la reunió també s’ha parlat de la possibilitat d'incloure experiències de formació per a treballadors turístics en alguns ajuntaments i s'ha remarcat la importància d’escometre campanyes de prevenció i conscienciació als països d’origen, en col·laboració amb els consolats corresponents. A més, s’han exposat les formes jurídiques d’aplicació de les mesures cautelars dins els processos sancionadors, especialment pel que fa als infractors o persones amb actituds incíviques.

D'altra banda, Bauzà ha assegurat que la temporada turística d'enguany ha estat "positiva" i ha destacat que les actuacions policials pel que fa al turisme d'excessos "han disminuït".

stats